GREEN ECONOMY

Τι προτείνει η ΡΑΕ για πιο διαφανή και συγκρίσιμα τιμολόγια ρεύματος

Τι προτείνει η ΡΑΕ για πιο διαφανή και συγκρίσιμα τιμολόγια ρεύματος

Τις αμέσως επόμενες ημέρες -πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα- θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω «καύσωνα διαρκείας» στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας -που μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής- και έντονου προβληματισμού που διατυπώνεται από την πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Η εισήγηση της ΡΑΕ παρουσιάστηκε στις εταιρίες προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Παρασκευή. Στόχος του Ρυθμιστή είναι να μπορούν οι καταναλωτές να κατανοούν καλύτερα το πώς διαμορφώνονται τα ανταγωνιστικά τιμολόγια, ώστε να έχουν μέτρο σύγκρισης και να μπορούν να επιλέξουν αυτό που είναι πιο συμφέρον, ανάλογα και με το «προφίλ» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ θεωρεί επιβεβλημένο ο κάθε προμηθευτής να διαθέτει ένα τιμολόγιο ρεύματος σταθερών χρεώσεων και ένα κυμαινόμενων, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει μεταξύ των δυο. Ειδικά για τα τιμολόγια κυμαινόμενων χρεώσεων, εισηγείται επιβολή «πλαφόν» στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που «παρακολουθεί» και μεταφέρει στα τιμολόγια λιανικής τις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, εάν οι τιμές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο (που καθορίζει ο προμηθευτής) ή πέσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Προτείνεται συγκεκριμένα η επιπλέον επιβάρυνση (ή έκπτωση) που προκαλείται από την ενεργοποίηση της ρήτρας να μην μπορεί να ξεπεράσει το ±30% των ανταγωνιστικών χρεώσεων. Σε περίπτωση ανόδου των τιμών χονδρεμπορικής δηλαδή, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση -λόγω εν πολλοίς του «ράλι» των τιμών εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων αλλά και της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου-, η σχετική επιβάρυνση να μην μπορεί να ξεπερνά το 30% της χρέωσης ανά κιλοβατώρα. Αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στις ρήτρες αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων χρεώσεων, ορισμένοι προμηθευτές υποστήριξαν ότι οι εν λόγω ρήτρες αποτελούν πρακτικά το μοναδικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, με δεδομένο ότι η προθεσμιακή αγορά του ΕΧΕ δεν διαθέτει το απαραίτητο βάθος και ρευστότητα για αντιστάθμιση κινδύνου και δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων ως «ασπίδα» προστασίας από το ρίσκο περαιτέρω ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών.

Μια άλλη πρόταση της ΡΑΕ -που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους προμηθευτές- αφορά στην κατάργηση των παγίων χρεώσεων από τα τιμολόγια λιανικής, με το σκεπτικό ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις χρεώσεις με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η σύγκριση των τιμολογίων για τους καταναλωτές. Ο Ρυθμιστής φέρεται να εισηγείται και την κατάργηση της λεγόμενης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή της «ποινής» που προβλέπεται σε αρκετά συμβόλαια λιανικής εάν κάποιος καταναλωτής επιλέξει να «σπάσει» τη σύμβασή του πριν τη λήξη της, ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως και στις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Και εδώ κατά πληροφορίες διατυπώθηκαν ενστάσεις από προμηθευτές, που υποστήριξαν ότι η κατάργηση αυτών των ρητρών θα ενθαρρύνει τον «ενεργειακό τουρισμό», με καταναλωτές να αλλάζουν συχνά προμηθευτή για να εκμεταλλευθούν τις προσφορές που παρέχονται προς τους νέους πελάτες, με ορατό τον κίνδυνο να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στον «παλιό» προμηθευτή.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, όλα αυτά αποτελούν την αρχική πρόταση της ΡΑΕ, η οποία αναμένει τις αντιπροτάσεις των προμηθευτών -κατά τη δημόσια διαβούλευση- για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να μην εφαρμοστούν όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News