Green Economy Πέμπτη 8/07/2021, 18:17
GREEN ECONOMY

BP: Σε πόσα χρόνια θα πέσει η θερμοκρασία του πλανήτη, αν κάνουμε ό,τι και το 2020

BP: Σε πόσα χρόνια θα πέσει η θερμοκρασία του πλανήτη, αν κάνουμε ό,τι και το 2020

Με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με κάθε προηγούμενο έτος αναπτύχθηκε ο κλάδος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση της BP σχετικά με τον ενεργειακό κλάδο. Την ίδια περίοδο επίσης σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BP, τα lockdown που επιβλήθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου την περασμένη χρονιά είχαν «δραματικές επιπτώσεις» στον κλάδο της ενέργειας και είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των εκπομπών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα κατά 6% σε σχέση με το 2019. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει σημειωθεί από το 1945.

«Οι τάσεις που παρατηρούμε είναι ακριβώς αυτές που θέλαμε, όσο ο κόσμος προσανατολίζεται στην μηδενική εκμπομπή ρύπων – ισχυρή ανάπτυξη στις ανανεώσιμες. Η απεξάρτηση από τον άνθρακα είναι ακριβώς αυτό που θέλει να δει ο κόσμος», υπογράμμισε ο Σπένσερ Ντέιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της BP.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους μάλιστα αυξήθηκαν οι εκκλήσεις από εταιρείες ενέργειας και από περιβαλλοντικές οργανώσεις για καθορισμό υψηλής τιμής στον άνθρακα, ώστε να ενισχυθεί η χρήση ανανεώσιμων και «πράσινης» ενέργειας. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ενεργεές αγορές άνθρακα, η τιμή του ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας μάλιστα ιστορικό υψηλό των 59 ευρώ ανά τόνο.

Δεν είναι αρκετό

Παρότι η BP αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προχώρησε σε ανησυχητικά σχόλια ως προς το μέλλον του πλανήτη. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για πτώση της μέσης θερμοκρασίας θα πρέπει να επαναλαμβάνονται αποτελέσματα αντίστοιχα με τα περυσινά επί τριάντα χρόνια!

«Ναι, πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις των τελευταίων 75 ετών. Ωστόσο, συνέβησαν εξαιτίας μίας πανδημίας και της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στη μεταπολεμική ιστορία. Το δύσκολο είναι να μειώσει κανείς τις εκπομπές αέριων ρύπων χωρίς να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανατροπή στην καθημερινή ζωή και ποιότητα ζωής», τόνισε Ντέιλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News