Green Economy Τετάρτη 7/07/2021, 19:38
ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

Πρωτοβουλία τεσσάρων διεθνών τραπεζών για ανταλλαγή ρύπων

Πρωτοβουλία τεσσάρων διεθνών τραπεζών για ανταλλαγή ρύπων

Τέσσερις τράπεζες με παγκόσμια παρουσία προχωρούν στη δημιουργία μίας πιλοτικής πλατφόρμας για εμπορία δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργή συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων αέριων ρύπων. Πρόκειται για τις τράπεζες NatWest Group της Βρετανίας, την Canadian Imperial Bank of Commerce του Καναδα, τη National Australia Bank της Αυστραλίας και την Itaú Unibanco της Βραζιλίας. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, η πλατφόρμα θα εγκαινιαστεί σε δοκιμαστική φάση τον επόμενο μήνα και προσβλέπει στη δημιουργία μίας ανοιχτής αγοράς για την αντιστάθμιση των αέριων ρύπων από ρυπογόνες επιχειρήσεις, καθώς και στην διαχείρηση των επιχειρηματικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση των δικαιωμάτων άνθρακα που αξιοποιούν και να κρατούν αρχείο των συναλλαγών τους στη συγκεκριμένη αγορά. ‘Ενας από τους στόχους της συνεργασίας είναι να ελέγξει κατά πόσον θα μπορούσε να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση μεγαλύτερης γκάμας πελατών. «Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις σημαντικότερες δοκιμασίες των καιρών μας. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις και τους πελάτες της προσωπικής τραπεζικής να αντιληφθούν και να μειώσουν το ανρθακικό τους αποτύπωμα μέσω συνεργασιών τέτοιου είδους», δήλωσε η ‘Αλισον Ρόουζ, διευθύνων σύμβουλος της NatWest Group.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της McKinsey & Company από τις αρχές του έτους, η αγορά της οικειοθελούς ανταλλαγής αέριων ρύπων θα πρέπει να διευρυνθεί κατά 15 φορές, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Συμφωνίας των Παρισίων. Μέχρι το 2030 προβλέπεται πως θα έχει αξία μεγαλύτερη των 50 δισ. δολαρίων. «Η ομάδα μας προσκαλεί κάθε οντότητα που ασπάζεται την ίδια φιλοσοφία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας μίας πλαρφόρμας κοινών υπηρεσιών, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι καίρια για την ενίσχυση της αγοράς ανταλλαγής αέριων ρύπων», σημείωσαν οι τέσσερις τράπεζες στην κοινή τους ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News