ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στ. Σταθόπουλος στο «MR»: Πώς το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει στον στόχο της ανάπτυξης

Στ. Σταθόπουλος στο «MR»: Πώς το Πράσινο Ταμείο συμβάλλει στον στόχο της ανάπτυξης

Τριπλάσιες εντάξεις, ύψους 133 εκατ., με νέα γενιά 800 έργων και μελετών πέτυχε το Πράσινο Ταμείο το 15μηνο των lockdown, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Στάθης Σταθόπουλος σε συνέντευξή του στο moneyreview.gr. O κ. Σταθόπουλος εξηγεί πώς το Πράσινο Ταμείο «βάζει πλάτη» για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, ενώ αναφέρεται στην πιστοποίηση που έλαβε ο φορέας ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αποδοτική υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Εστιάζει ακόμη στις χρηματοδοτήσεις σχεδίων για την ηλεκτροκίνηση και την απολιγνιτοποίηση και για την πρόοδο της «αναγέννησης» του Πάρκου Τρίτση.

– Πώς το Πράσινο Ταμείο συμμετέχει ή βοηθά στον μεγάλο στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη μετά από έναν χρόνο μεγάλης ύφεσης λόγω της πανδημίας;

Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι να επιτυγχάνει απορρόφηση των πόρων προϋπολογισμού του με γρήγορες εντάξεις έργων περιβάλλοντος και άμεσες εξοφλήσεις προς τους δικαιούχους του, δηλ. τους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, το ΥΠΕΝ ή οργανώσεις πολιτών κλπ. Βάλαμε στόχο να μην μείνουμε πίσω στην καραντίνα. Το 15μηνο των lockdown της πανδημίας κατορθώσαμε με λιγότερες δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό να εξασφαλίσουμε σχεδόν 90% περισσότερα χρήματα στους δικαιούχους μας, 96 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ και να πετύχουμε τριπλάσιες εντάξεις, 133 εκατ. έναντι 50 εκατ. με νέα γενιά 800 έργων και μελετών. Πετύχαμε για πρώτη φορά στα χρονικά να απορροφήσουμε 100% τα χρήματα του μεγαλύτερου προγράμματός μας για τις αστικές αναπλάσεις με 305 από τους 322 Δήμους να έχουν συμμετάσχει στη σχετική πρόσκλησή μας και να δικαιούνται μέρος αυτών των χρημάτων και των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Αποκαταστήσαμε, επίσης, κανονικότητα στους Φορείς Διαχείρισης, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση, όταν ως το 2019 οι επιχορηγήσεις καταβάλλονταν ως και τη Μ.Πέμπτη για ποσά περιόδου Χριστουγέννων. Υπάρχουν προγράμματα όπως το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο ή το Φυσικό Περιβάλλον με τριπλάσιες έως 12πλάσιες πληρωμές σε σχέση με το προηγούμενο, πιο «ήρεμο» 21μηνο, Ιανουάριος 2018- Οκτώβριος 2019. Με αυτούς και πολλούς άλλους τρόπους πετύχαμε σε ένα δύσκολο 20μηνο να είμαστε 2,5 φορές μεγαλύτεροι σαν φορέας σε πραγματοποιήσεις στόχων και πιο συνεπείς στον ρόλο μας.
 
– Ποιες είναι οι δράσεις για τις μεγάλες περιβαλλοντικές προτεραιότητες της εποχής μας από το Ταμείο;

Περίπου 40 προγράμματα, προσκλήσεις, άξονες ή μέτρα για έργα όλου του περιβαλλοντικού φάσματος από τον Οκτώβριο 2019 ως σήμερα. Δύο μεγάλες προσκλήσεις για την Αστική Αναζωογόνηση, όπου πήρε ή πρόκειται να πάρει μέρος το 95% των Δήμων της χώρας, ακόμα και Δήμοι που δεν ήξεραν για το Πράσινο Ταμείο. Τρεις προσκλήσεις για απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, επίσης για πρώτη φορά ταυτόχρονα, με έμφαση στην πρακτική υποστήριξη των ΤΠΣ με τη χρηματοδότηση του σχετικού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού όλων των Δήμων. Τρία ολοκληρωμένα προγράμματα Life με άριστους εμπειρογνώμονες να τα διαχειρίζονται καθημερινά για την Κυκλική Οικονομία, την Κλιματική Αλλαγή και τις περιοχές Natura και 5 πιο εξειδικευμένα, αλλά και ένα νέο για το EL BIOS, Ψηφιακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα, που κέρδισε την εμπιστοσύνη της ΕΕ. Ξαναδώσαμε ζωή στο σχεδόν νεκρό πρόγραμμα ΣΒΑΚ, που παραλάβαμε με απορρόφηση… 2,07% και σε 1,5 χρόνο έχει 11πλάσιες πληρωμές σε πενταπλάσιο αριθμό Δήμων.
 
– Ηλεκτροκίνηση και απολιγνιτοποίηση: Δύο πολύ μεγάλα projects για την επόμενη φάση της χώρας. Ποια η συμμετοχή και ποια η συμβολή του Πράσινου Ταμείου;

Είμαστε συμβολικά ο πρώτος χρονικά φορέας του Δημοσίου που εξέδωσε πρόγραμμα για την Απολιγνιτοποίηση, από τον Ιούνιο 2020, με 7 άξονες για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Χρηματοδοτούμε τα Σχέδια Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα και την Κυκλική Οικονομία, όχι, δηλ. απλές μελέτες, αλλά οδικούς χάρτες για τη νέα εποχή των περιοχών αυτών μετά τη διακοπή της λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη. Με πιλοτικό σχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων, Ζώνη Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία και Επιχειρηματικό Πάρκο στη Μεγαλόπολη, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη μεγάλη πρόσκληση ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιχειρησιακή συμφωνία με τον ΕΦΕΠΑΕ, που αναμένει τη νομοθετική της ρύθμιση για να ξεκινήσει και αυτή, αλλά και το νέο πρόγραμμα για το 2021 που εκδίδεται σύντομα.
Με τη χρηματοδότηση 254 Δήμων σε όλη τη χώρα, επίσης, για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) βάλαμε την Ηλεκτροκίνηση στο χάρτη του Πράσινου Ταμείου. Με μια πρόσκληση, ίσως τη μοναδική σε εθνικό επίπεδο, που δεν χρειάστηκε ούτε ώρα παράταση, καθώς η δίψα των Δήμων ήταν τέτοια, που το 95% ανταποκρίθηκε θετικά στο 20ήμερο που δώσαμε ως προθεσμία.
 
– Πάρκο Τρίτση. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Θα μας πείτε πού βρίσκεται, πότε θα το δούμε έτοιμο και τι θα δούμε στην τελική του μορφή;

Όταν στα τέλη του 2019 ο τότε υπουργός κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας διαχείρισης του Πάρκου από το ΥΠΕΝ στην Περ. Αττικής, το Πράσινο Ταμείο εγγυήθηκε χρηματοδοτικά την προσπάθεια αναγέννησης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας, που τρεις δεκαετίες τώρα, δυστυχώς, παρήκμαζε εγκαταλελειμμένο. Συνδιαμορφώσαμε με την Περιφέρεια το πρόγραμμα που εκτελεί. Από την πρώτη στιγμή ο Φορέας εκεί και η Περιφέρεια κάνουν καλή δουλειά για τη μόνιμη επανυδροδότηση στις δύο μεγάλες λίμνες της, τη δημιουργία βιοκλιματικών περιπάτων, ψηφιακές απεικονίσεις, αλλά και διευκόλυνση πρόσβασης ΑΜΕΑ, χώρους πολιτισμού κλπ. Το πρώτο εργοτάξιο έχει ήδη εγκατασταθεί. Ελπίζουμε στις αρχές του 2023 το Πάρκο να είναι τελείως διαφορετικό.
 
– Ταμείο Ανάκαμψης και Πράσινη Ατζέντα. Πως σχετίζεται το Πράσινο Ταμείο;

Το Πράσινο Ταμείο αλλάζει μέγεθος. Τον Φεβρουάριο πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ 1429. Επιβεβαιώθηκε η διαχειριστική του επάρκεια σε πόρους και υποδομή και αποδεικνύεται η ικανότητά του να διαχειρίζεται πλέον και μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως και αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επίσημη τεκμηρίωση της διαχειριστικής ικανότητας του Ταμείου, μάς γεμίζει χαρά. Με αυτή θεσμική κατοχύρωση ανοίγει ο δρόμος για πιο αποδοτική και ποιοτική υλοποίηση έργων, εν όψει της έναρξης του Εθνικού Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξασφαλίζεται μια προϋπόθεση που μέχρι σήμερα έλειπε για την εκτέλεση και τόσο μεγάλων έργων.
 
– Βίλα Καζούλη, τελικά αποτελεί παρελθόν ή μπορεί και μέλλον;
 
Ο περιβάλλων χώρος και ο Κήπος της Βίλας έχουν χαρακτηριστεί από τo Υπ.Πολιτισμού το 1979 ως έργο τέχνης και χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Μετά την τελευταία ανακαίνισή της, 1995-1998, που έσωσε το κτίριο, δεν είχαν γίνει σοβαρά έργα διατήρησης, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες φθορές σε ένα κτίριο πρώτης κατασκευής 1904-1910. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΝ για τη δημοπράτηση μεγάλης παρέμβασης ανακαίνισης. Ταυτόχρονα, το πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και μεταφύτευσης αιωνόβιων ελαιοδένδρων που εκτελεί η ΕΡΓΟΣΕ με χρηματοδότηση του Ταμείου, ο κήπος μας φιλοξενεί πλέον και δύο τέτοια, σύμβολα ελευθερίας, γονιμότητας και αισιοδοξίας. Η φροντίδα για το κτίριο είναι η πρώτη μας μέριμνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News