Green Economy Τρίτη 29/06/2021, 16:50
GREEN ECONOMY

Κώστας Σκρέκας: Συνολικές επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ στην πράσινη ενέργεια

Το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες

Φωτ. GREEN DEAL GREECE 2021

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της ενεργειακής μετάβασης αποφασίζοντας να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, με το ύψος των συνολικών επενδύσεων που αφορούν την απολιγνιτοποίηση, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνησηςκαι την ενεργειακή μετάβαση να ανέρχονται στα 44 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021» που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ο κ. Σκρέκας, ανέφερε, ότι η Ελλάδα ήταν από τους πρώτα κράτη μέλη που υποστήριξαν τον νέο ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% . Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι η χώρα προχώρησε σε μία τέτοια απόφαση χάρις στη σταθερή προσήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο οποίος στη σύσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2019 στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να προχωρήσει στην πιο γρήγορη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα ότι προχωράει σε απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εφαρμόζοντας απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και αλλαγή καυσίμου στην Πτολεμαϊδα 5 έως το 2025. «Και μάλιστα έτοιμοι για να μπορεί να χρησιμοποιεί μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, ότι η απόφαση που ελήφθη χάρις στη διορατικότητα του πρωθυπουργού, δικαιώθηκε πλήρως, και η αντανάκλασή της απόφασης καταγράφεται στο κόστος CO2 του χρηματιστηρίου ρύπων. Τότε ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονταν στην ατμόσφαιρα, κόστιζε περίπου 20 ευρώ. Σήμερα μόλις δυο χρόνια μετά, ο κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κοστίζει σχεδόν 60 ευρώ. Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τότε ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο παρήγαγε μία μεγαβατόρα από λιγνίτη, εξέπεμπε και τώρα εκπέμπει, 1,2 ως 1,4 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Άρα, τότε είχε ένα κόστος περίπου 30 ευρώ και σήμερα έχει ένα κόστος σχεδόν 90 ευρώ. Για κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα που παράγει η ΔΕΗ έχει ένα κόστος που αφορά μόνο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα, των ρύπων, σχεδόν 80 με 90 ευρώ. Βάλτε και το κόστος το πραγματικό που έχει, άρα 40 ευρώ, άρα έχει ένα κόστος μεγαβατώρας που ξεπερνάει τα 100 ευρώ», εξήγησε. Και πρόσθεσε, ότι οι τιμές χοντρικής προσδιορίζονται κατά μέσο όρο στα 60 με 70 ευρώ το μήνα. Άρα η ΔΕΗ μπαίνει για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που παράγει σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή 20 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επαναλαμβάνω, μέσα. Ζημιώνεται κατά 20-40 ευρώ. Άρα τώρα καταλαβαίνει κάποιος τι σημαίνει ένας ηγέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ακόμη, ότι το γεγονός, ότι το 67% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, δημιουργεί την αναγκαιότητα να αφενός να υπάρξει η αναβάθμιση των δικτύων, ηλεκτρικών δικτύων και υψηλής τάσης και μέσης τάσης, δηλαδή και μεταφοράς και διανομής» και αφετέρου, να υπάρξουν και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, ανέφερε, ότι θα αξιοποιηθούν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ για να πετύχουμε το στόχο του να εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης της τάξης του 1,2 έως 1,6 γιγαβάτ, εγκατεστημένης ισχύος, αποθηκευτικής ισχύος μάλλον μέχρι το 2030». Τόνισε ακόμη ότι «θα αξιοποιηθούν 10 δις ευρώ για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων που αφορούν τις διασυνδέσεις των νησιών όπως επίσης και θα αξιοποιηθούν και πόροι έως 1,2 δισ/ ευρώ από το Ταμείο των πράσινων νησιών για να γίνουν τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας κλιματικά ουδέτερα. Για το φλέγον ζήτημα της δίκαιης τόνισε, ότι «έχουμε σχεδιάσει το σχέδιο δίκαιας αναπτυξιακής μετάβασης της δυτικής Μακεδονίας, 5 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, 3 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και τη μόχλευση ώστε να δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Πολύ περισσότερες και πολύ πιο βιώσιμες βέβαια από αυτές που αντικαθιστούν σήμερα, γιατί εκ των πραγμάτων η απολιγνιτοποίηση θα φέρει και θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το λιγνίτη να μην υπάρχουν πια».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στο ευνοϊκό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί όσον αφορά την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και τα 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το ταμείο ανάκαμψης για τις δημόσιες- δημοτικές συγκοινωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα διατεθούν 80 εκατομμύρια για την εγκατάσταση 10.000 φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, 40 εκατομμύρια για 2.000 ταξί, με 20.000 ευρώ επιδότηση ανά ταξί και 2.500 η αντικατάσταση, δηλαδή 22.500 ευρώ για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν οι επαγγελματίες παλιότερα ρυπογόνα ταξί με νέα ηλεκτρικά. Οσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, ανέφερε, ότι «Έχουμε προγραμματίσει ένα τεράστιο κύμα ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης της τάξης των 4 δισ. ευρώ συνολικής επένδυσης, 2 δισ. ευρώ η κρατική συμμετοχή και βέβαια σε αυτό αποφασίσαμε και έχουμε σύμβουλό μας άμεσο και ενδιάμεσο φορέα το Τεχνικό Επιμελητήριο, το πιο αρμόδιο ίσως για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πιο πετυχημένο Εξοικονομώ το οποίο έχει ποτέ τρέξει στη χώρα».

Αθανάσιος Δαγούμας πρόεδρος ΡΑΕ: Σε ζητήματα ρητρών και διαφάνειας, ο ρυθμιστής θα πράξει σύμφωνα με το ρόλο του αυτό που είναι να πράξει

Στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για άδειες ΑΠΕ στον τελευταίο κύκλο, με την υποβολή αιτήσεων ισχύος 17, GW αλλά και την ξεκάθαρη θέση του, ότι το ενδιαφέρον αυτό δεν μπορεί να μετουσιωθεί εξ΄ ολοκλήρου στα αντίστοιχα έργα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας κατά την παρέμβασή του.

Ο κ. Δραγούμας αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε, ότι η ΡΑΕ είναι πλήρως ταυτισμένη με τη λογική του μακροχρόνιου σχεδιασμού και τόνισε, ότι Ρυθμιστική Αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις για όλα τα ενεργειακά καύσιμα και το υδρογόνο: «θεωρώ ότι έχουμε τρέξει πολύ γρήγορα τις άδειες και των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειες. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για άλλα 17, 5 GW στον πρόσφατο κύκλο, έχω δηλώσει όμως και επισήμως ότι όλες αυτές οι επενδύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν». Υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός αυτό, είναι καλό από πλευράς ανταγωνισμού γιατί οι τιμές έπεσαν στο πρόσφατο διαγωνισμό. Απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, ανέφερε, σε ζητήματα ρητρών και διαφάνειας, ο ρυθμιστής θα πράξει σύμφωνα με το ρόλο του αυτό που είναι να πράξει

Για τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική αγορά, υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα γεγονός που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά. Υπογράμμισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθεί στενά το φαινόμενο το οποίο το χαρακτήρισε πρόσκαιρο.

Για τις χρεώσεις του συστήματος τόνισε, ότι η ΡΑΕ αναμένει την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία χρεώσεων του συστήματος, πάνω στην οποία θα διαβουλευτεί, οπότε εκεί θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή των χρεώσεων, έτσι ώστε να αποτυπώνει την πραγματική συνεισφορά όλων των οντοτήτων με τα πραγματικά τους μεγέθη.

Σπύρος Οικονόμου πρόεδρος ΚΑΠΕ: H επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Σπύρος Οικονόμου ανέφερε ότι η στροφή στις ΑΠΕ είναι ένας μονόδρομος και εξήγησε ότι ο οι ΑΠΕ προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπογράμμισε, ότι παρόλο που ήταν μία δύσκολη χρονιά για την αγορά ενέργειας, όχι όμως και για τις ΑΠΕ. Τόνισε, ότι αυξήθηκε η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ με 261 GW να προστίθενται στον παγκόσμιο ιστό. Ανέφερε ότι η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας για ταχεία απολιγνιτοποίηση, αφενός μεταβάλλει δραστικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αφετέρου συνεπάγεται την αντιμετώπιση μίας σειράς προκλήσεων. «Υπάρχουν θεαματικές εξελίξεις και το δίλημμα ενός επενδυτή και τις αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας είναι σε ποια μορφή ενέργειας θα πάμε». Τα στοιχεία όπως είπε, καταδεικνύουν ότι επιλογή των ΑΠΕ είναι μονόδρομος με δεδομένο, αναφέροντας, ότι τα 800 GWεγκατεστημένος ισχύος μονάδων λιγνίτη παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές υφηλότερες από τα έργα που εγκαθίστανται αυτή τη στιγμή.

Ιωάννης Καρύδας CEO Renewables & Energy Storage, COPELOUZOS GROUP: Έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ο CEO της Renewables & Energy Storage του COPELOUZOS GROUP κ. Ιωάννης Καρύδας ανέπτυξε τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διείσδυσης των ΑΠΕ, ενώ έδωσε έμφαση στις επενδύσεις που αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανέφερε, ότι ο όμιλος έχει λάβει άδειες για αποθήκευση 300 MV και 600 MV, λέγοντας, ότι έχουμε ήδη ένα πλάνο για να παρέχουμε βέλτιστες υπηρεσίες στο σύστημα και να μπορούμε να συμμετάσχουμε στη νέα αγορά πιο αποτελεσματικά». Όπως εξήγησε ο κ. Καρύδας, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμενοι στην αγορά του ΑΠΕ από το 1998 όπως τόνισε, ο όμιλος έχει υλοποιήσει έργα πάνω 450 μεγαβάτ ΑΠΕ σ στην Ελλάδα. Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος έχει εκπονήσει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκια επιλεγμένων και ρεαλιστικών έργων πάνω από 2,5 GW με βασικό άξονα αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ εξήγησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του ομίλου και για υπεράκτια αιολικά πάρκα. 

Δημήτρης Σαμαράς διευθύνων σύμβουλος, του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»: Επενδυτικές προοπτικές και προκλήσεις από την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση

Ο διευθύνων σύμβουλος, του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» κ. Δημήτρης Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολυετή παρουσία της εταιρείας σε τομείς έργων που αφορά υποδομές και των δίκτυα. Ο κ. Σαμαράς εστίασε την παρέμβασή του στις προκλήσεις που φέρνει για τη χώρα η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές και τις προκλήσεις που δρομολογούντα μέσα από την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» συμμετέχει σε έργα φυσικού αερίου που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, και υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι περιοχές της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολης παραγωγικό μοντέλο. Μάλιστα πρότεινε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμής της απολιγνιτοποίησης, να εκπονηθούν σχέδια για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, την αναγκαιότητα των οποίων χαρακτήρισε κρισιμότατη, στην περίπτωση που όπως είπε προχωρήσουν επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης ή logistics. Ανέφερε ακόμη ως εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.

moneyreview.gr

Money Review