GREEN ECONOMY

ΕΤΕπ: 325 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη

ΕΤΕπ: 325 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη

Την ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα του Μηχανισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας που συνίσταται σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με τους άλλους δυο πυλώνες να αφορούν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μόχλευση κεφαλαίων από το «Ταμείο Γιούνκερ» ή InvestEU) σηματοδοτεί η σημερινή συμφωνία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του προέδρου της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Μέσω της συμφωνίας αυτής προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ για στοχευμένες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε μια ευρεία γκάμα τομέων που καλύπτουν υποδομές για ενέργεια και μεταφορές, πράσινη κινητικότητα, έξυπνη διαχείριση αποβλήτων, καθαρή ενέργεια και μέτρα ενεργειακής απόδοσης (συμπεριλαμβανομένων ανακαινίσεων και μετατροπών κτιρίων), αποκατάσταση γαιών και απορρύπανση, υποστήριξη για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δράσεις αναβάθμισης και επανειδίκευσης (upskilling-reskilling) και εκπαίδευσης, και κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης. Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό του κόστους των έργων εκείνων που θα δανειοδοτηθούν από την ΕΤΈπ θα επιχορηγείται απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ενισχύοντας περαιτέρω την ήδη εξασφαλισμένη για το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης δημόσια χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη χρηματοδότηση η συμφωνία περιλαμβάνει και συνεργασία στην προετοιμασία των προς υλοποίηση projects (Project Preparation Assistance),  στο πλαίσιο της οποίας εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με Έλληνες εταίρους για να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της ΕΤΕπ που μίλησαν στο «MR», η νέα πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ήρθαν σε επαφή μας, εργαζόμαστε εδώ και πάνω σε ένα χρόνο πάνω σε αυτή τη συμφωνία. Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά για να διασφαλίσει ότι τα επενδυτικά σχέδια θα είναι ώριμα όταν έρθει η χρηματοδότηση και έχει κινηθεί πολύ γρηγορότερα και με μεγαλύτερη φιλοδοξία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η συμφωνία ήταν μια από τις πολλές που «έφεραν» στις βαλίτσες τους ο κ. Hoyer και o αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ υπεύθυνος για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen, αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, υπεύθυνου για την Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιούν στη χώρα.

Σημειώνεται τέλος ότι η  λειτουργία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη χρηματοδότηση για τοπικά έργα αναμένεται να εγκριθεί για το 2021 και το 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News