GREEN ECONOMY

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή:  Ωριμάζει «πράσινα» έργα ισχύος 7 GW

Στα 2 δις. ευρώ το υπό υλοποίηση επενδυτικό πρόγραμμα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή:  Ωριμάζει «πράσινα» έργα ισχύος 7 GW

Ένα φιλόδοξο σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας στις ΑΠΕ σε τέσσερις πυλώνες (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, αποθήκευση ενέργειας και πλωτά αιολικά) περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «παρά τα εμπόδια –αναφερόμενος στην αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας που οδήγησε σε ζημία 98 εκατ. ευρώ που «γράφτηκαν» στα αποτελέσματα α’ τριμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-  συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά. Τα καλύτερα έρχονται και τα επόμενα χρόνια θα είναι περίοδος μεγάλης ανάπτυξης για τον όμιλο. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν διαρκώς τις θέσεις τους, ενώ κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν την εταιρεία μας για την πρώτη τους τοποθέτηση στην ελληνική αγορά». Ειδική μνεία έκανε ο κ. Περιστέρης και στην είσοδο της κ. Μαριάννας Λάτση και του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ισχυροποιώντας τη μετοχική βάση των δυο εταιρειών.

Αναλύοντας τα μελλοντικά σχέδια. ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δις. ευρώ εξελίσσεται απρόσκοπτα και περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων-  επενδύσεις στην παραγωγή και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας, στην κυκλική οικονομία με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση.  Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει θέσει ως στόχο η συνολική «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία.  Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Περιστέρης «ήδη σχεδιάζουμε τη νέα γενιά έργων που θα ακολουθήσουν πριν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δις. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας,

Όσον αφορά στα αιολικά πάρκα η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων και κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, ωριμάζουν 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.  Στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η συνολική ισχύς των προωθούμενων έργων ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν άδεια παραγωγής Το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης που αναπτύσσονται είναι της τάξης των 2 GW και περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- το project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία και το υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης που είναι τα πιο ώριμα έργα. Επιπροσθέτως, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε κοινοπραξία με την Ocean Winds σχεδιάζει πλωτά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW, με τα συγκεκριμένα έργα να τελούν βέβαια υπό την αίρεση της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου.

«Μιλάμε δηλαδή για νέα έργα με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για τη νέα γενιά έργων διαχείρισης απορριμμάτων διεκδικώντας κάθε σχετικό έργο που προκηρύσσεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τέλος, διεκδικούμε και σειρά έργων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ συμμετέχουμε μαζί και με άλλους ισχυρούς ελληνικούς Ομίλους στο πρόγραμμα White Dragon που αφορά τη χρήση του υδρογόνου», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Αναφερόμενος τέλος στη μερισματική πολιτική της εταιρίας, υπογράμμισε ότι για τη χρήση του 2020 θα διανεμηθούν συνολικά 40 εκατ. ευρώ. Ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν καταβληθεί 20 εκατ. ευρώ –ως προμέρισμα- και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνέχεια της έγκρισης της σχετικής πρότασης από τη ΓΣ.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News