Green Economy Τετάρτη 2/12/2020, 15:39
GREEN ECONOMY

2020: Το δεύτερο θερμότερο έτος στην Ιστορία

2020: Το δεύτερο θερμότερο έτος στην Ιστορία

Το 2020 δεν θα περάσει στην ιστορία μόνο ως χρονιά του κορωνοϊού, αλλά και το δεύτερο πιο θερμό έτος όλων των εποχών, μετά το 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό(WMO).

Με βάση τα στοιχεία από πέντε διαφορετικές μελέτες, το 2020, μια χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από καύσωνες, ξηρασίες, εκτεταμένες πυρκαγιές και καταστροφικούς τυφώνες ήταν το δεύτερο πιο θερμό στην ιστορία από το 1850, τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή δεδομένων.

«Είναι πολύ πιθανό το 2020 να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χρονιές με ρεκόρ θερμοκρασιών παγκοσμίως», ανέφερε ο WMO στην έκθεσή του για το παγκόσμιο κλίμα.

Εξαιτίας των ακραίων συνθηκών ζέστης, φέτος ξέσπασαν τεράστιες πυρκαγιές σε Αυστραλία, Σιβηρία και ΗΠΑ, προκαλώντας νέφη καπνού που απλώθηκαν σε όλον των κόσμο. Ιδιαίτερα ανησυχητική και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των θαλασσών, με φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών σε περισσότερο από το 80% των ωκεανών. 

«Δυστυχώς, το 2020 ήταν μια ακόμη χρονιά ακραίων φαινομένων για το κλίμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πατερί Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερες προσπάθειες μείωσης των ρύπων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. 

Οι συγκεντρώσεις καυσαερίων που ευθύνονται για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2019 και συνέχισαν και φέτος να αυξάνονται, παρά τις προσδοκίες για μείωσή τους εξαιτίας των Lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η Συμφωνία του Παρισού για το κλίμα που υπεγράφη προ πενταετίας υποχρεώνει τις χώρες να καταβάλλουν προσπάθειες να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον μία στις πέντε πιθανότητες να μην τηρηθεί ο στόχος έως το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News