GREEN ECONOMY

Σημαντικό ρόλο στα «πράσινα» PPAs διεκδικεί η Mytilineos

Προς σύναψη νέων συμβολαίων με ενδιαφερόμενους μετά τη συμφωνία με την Egnatia Group - Ευ. Μυτιληναίος: «Είμαστε πανέτοιμοι για το νέο αυτό εργαλείο»

Σημαντικό ρόλο στα «πράσινα» PPAs διεκδικεί η Mytilineos

Η δυναμική προώθηση των «πράσινων» PPA, δηλαδή των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και τελικών καταναλωτών αναδείχθηκε ως μια από τις βασικές προτεραιότητες του ομίλου Mytilineos κατά τη χθεσινή ετήσια ΓΣ των μετόχων. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέχεια της συμφωνίας με την Egnatia Group που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο (και που σηματοδότησε το «ντεμπούτο» των corporate PPA στην Ελλάδα), η Mytilineos βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ακόμη ενδιαφερόμενους, για τη σύναψη ανάλογων συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, «είμαστε πανέτοιμοι για τα PPA, τα οποία είναι λύση για όλους και χωρίς εγγυημένες τιμές από το κράτος. Ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, για εμάς αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνάψουμε PPAs σε καλές τιμές και να είναι όλοι ευχαριστημένοι…Θα διαδραματίσουμε μεγάλο και σημαντικό ρόλο στον κλάδο αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το PPA τεθεί σε ισχύ εντός του 2023 και θα έχει διάρκεια 10+5 ετών, περίοδο κατά την οποία η Mytilineos θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την ηλεκτροπαραγωγή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 200 MW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group. Η αγοραπωλησία της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με τιμή 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Tα μακροχρόνια συμβόλαια απευθείας πώλησης της παραγωγής χαρτοφυλακίων ΑΠΕ είναι ήδη πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό, καθώς είναι αμοιβαία επωφελή και για τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές. Και τούτο διότι αφενός εξασφαλίζουν σε μεγάλους καταναλωτές καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή σε βάθος χρόνο, αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα σε επενδυτές ΑΠΕ να αναπτύξουν νέα έργα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν κατακυρώσει μέσα από διαγωνισμούς αποζημιώσεις λειτουργικής ενίσχυσης.  Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την δυναμική ανάπτυξη των PPAs ως «εργαλείο» ταχείας διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος και γι’ αυτό σχεδιάζει σχήμα στήριξης που να είναι συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία, ενώ -κατά πληροφορίες- επιδιώκει να δώσει και αδειοδοτική προτεραιοτήτα στα έργα ΑΠΕ που θα «συνοδεύονται» με σύμβαση PPA.

Τα «πράσινα» PPA ευθυγραμμίζονται με την στρατηγική του ομίλου Mytilineos για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει στην Ελλάδα, με βασικό «όχημα» τα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,48 GW που εξαγόρασε από την Egnatia. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, από τα έργα αυτά τα 572 MW θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στο καλοκαίρι, αρχής γενομένης από τα έργα ισχύος 140 MW που «κλείδωσαν» τιμή στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ.  Εργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW είναι σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (Ready To Build- RTB), ενώ για άλλα 100 MW θα ληφθεί τελική επενδυτική απόφαση (FID) έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται τέλος ότι όσον αφορά στα «σήματα» που έστειλε ο τελευταίος διαγωνισμός της ΡΑΕ για την εξέλιξη των τιμών των ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «είδαμε μεγάλη πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών και όχι των αιολικών. Διαφαίνεται διαφοροποίηση του κόστους, οι επόμενοι διαγωνισμοί θα είναι διαφορετικοί, δεν μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Ο ίδιος σημείωσε επίσης την αυξητική τάση που παρατηρείται στις τιμές των βασικών στοιχείων εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών, η οποία μπορεί να ανακόψει την καθοδική πίεση στις τιμές στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ που αναμένεται στο τέλος του έτους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News