Green Economy Παρασκευή 11/06/2021, 15:09
GREEN ECONOMY

Evogreen: Δυναμική εισχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία με Ελληνο-Αραβικές ρίζες

Στόχος της νέας κοινοπραξίας είναι οι καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Evogreen: Δυναμική εισχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία με Ελληνο-Αραβικές ρίζες

Η έναρξη της συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Polygreen και την Bee’ah από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), πήρε σάρκα και οστά και επίσημα από χθες, με την επίσημη τελετή της υπογραφής για τη σύσταση της από κοινού εταιρείας Evogreen, στο Four Seasons Astir Palace Athens, παρουσία της διοίκησης και ανωτάτων στελεχών της Bee’ah και της Polygreen και εκπροσώπων της πολιτείας. Στόχος της νέας κοινοπραξίας είναι οι καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό την προώθηση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Η νέα εταιρεία, μέσα από προηγμένες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, επεμβαίνει δραστικά και αντιμετωπίζει περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, βοηθώντας τους ωκεανούς να παραμένουν καθαροί.

Η Polygreen από το 2018 δραστηριοποιείται στην κυκλική οικονομία, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας λύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Polygreen υλοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά μερικά από τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά projects παγκοσμίως.

Η Bee’ah είναι μια ιδιωτική εταιρεία με συμμετοχή της κυβέρνησης της χώρας της, πρωτοπόρος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την καινοτομία και την τεχνολογία της να εκτείνεται σε ένα ευρύ πεδίο της κυκλικής οικονομίας, από τη μηδενική ρίψη απορριμμάτων (zero waste), την πράσινη ανακύκλωση στη ναυτιλία (green recycling shipping), έως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης του περιβάλλοντος. 

Οι δύο εταιρείες δεν είναι «άγνωστες» μεταξύ τους, καθώς συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια και από το κοινό τους όραμα για μια οικονομία κυκλική, με μηδενικούς ρύπους και απόβλητα, προέκυψε η «ισχύς εν τη ενώσει», η Evogreen.

Η Evogreen διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών (Alternative Raw Material) στην Sharjah, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται  στην παραγωγή τσιμέντου. Στη μονάδα Εναλλακτικών Πρώτων Υλών γίνεται επεξεργασία θαλάσσιων και ναυτιλιακών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, με στόχο την παραγωγή εναλλακτικών πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση. Και στις δύο μονάδες θα γίνεται συλλογή, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, από πλοία που θα ελλιμενίζονται στα ΗΑΕ, περιοχή που αποτελεί σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Evogreen: Δυναμική εισχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία με Ελληνο-Αραβικές ρίζες-1
Από αριστερά προς τα δεξιά – κ. Rashad Mabger, Γενικός Γραμματέας του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης / A.E. Khaled Al Huraimel, Group CEO του Ομίλου Bee’ah / Α.Ε. Salim bin Mohammed Al Owais, Πρόεδρος της Bee’ah / κ. Ιωάννης Σμυρλής,  Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών & Πρόεδρος ΔΣ, Enterprise Greece / κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής & CEO της Polygreen / κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης & Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της συνεργασίας των δύο πλευρών και τη σύσταση της Evogreen, ο CEO της Polygreen κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος και ο CEO του ομίλου Bee’ah Αυτού Εξοχότης Khaled Al Huraimel, μας ανέλυσαν το μελλοντικό πλάνο του νέου εταιρικού σχήματος. 

Όπως μας επισήμανε ο κ. Πολυχρονόπουλος, επί του παρόντος η εταιρεία έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (σ.σ. η Bee’ah διαθέτει δυναμική παρουσία στα ΗΑΕ, στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία) και αυτός είναι για τον οποίο προήλθε αυτή η συνεργασία.

«Προς το παρόν δεν έχουμε στόχο την ελληνική αγορά και δεν προτιθέμεθα να καταθέσουμε οποιαδήποτε προσφορά που θα αφορά έργο προς την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα», μας τόνισε. 

Όπως μας εξήγησαν, στη Μέση Ανατολή υπάρχει τεράστια ζήτηση για «πράσινες» λύσεις κι έτσι πρωταρχικά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Evogreen είναι σε αυτές τις αγορές. 

«Η Bee’ah είναι μια εταιρεία της οποίας η καινοτομία πρωτοπορεί, όπως για παράδειγμα η τεχνολογία η οποία επεξεργάζεται απόβλητα για να παράξει ενεργειακό υδρογόνο», μας ανέφερε ο CEO της εταιρείας. 

Έχει παραγγείλει τα ηλεκτρικά φορτηγά Semi-Trucks της Tesla (ακόμη δεν έχουν τεθεί σε παραγωγή) για να καλύπτει τις ανάγκες της αναφορικά με τη μεταφορά των αποβλήτων πριν και μετά την επεξεργασία τους, ενώ στα σχέδιά της είναι η κατασκευή μονάδας η οποία θα παράγει υδρογόνο για να καλύπτει τις ανάγκες του στόλου οχημάτων της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής για την επίσημη έναρξη της Evogreen, τόσο ο κ. Πολυχρονόπουλος όσο η Αυτού Εξοχότης, Salim bin Mohammed Al Owais, πρόεδρος της Bee’ah, ανέφεραν ότι αυτή η συνεργασία «έχει νόημα, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές μοιράζονται τους ίδιους στόχους το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες».

«Η ίδρυση της Evogreen αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Polygreen, με ιδιαίτερη περηφάνια, ενώνει τις δυνάμεις της με την Bee’ah, εισφέροντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές της προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυό της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα από αυτήν την κοινοπραξία αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ ο οποίος εμβαθύνει και ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, ανοίγοντας έναν ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο δρόμο», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος. 

Από τη μεριά του η Α.Ε Salim bin Mohammed Al Owais, ανέφερε: «Η συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας και η ίδρυση της Evogreen μάς κάνει περήφανους, καθώς δείχνει τη δυναμική που μπορεί να έχει η κοινή προσπάθεια εταιρειών από διαφορετικές χώρες, όσον αφορά την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων παγκόσμιας κλίμακας. Έχω την πεποίθηση ότι, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και την εμπειρία των δύο εταιρειών, η Evogreen θα καταστεί πρωτοπόρος στην προώθηση βέλτιστων πρακτικών στον κλάδο της διαχείρισης θαλάσσιων αποβλήτων, πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Evogreen: Δυναμική εισχώρηση στην περιβαλλοντική προστασία με Ελληνο-Αραβικές ρίζες-2
Από αριστερά προς τα δεξιά – A.E. Khaled Al Huraimel, Group CEO του Ομίλου Bee’ah / κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής & CEO της Polygreen / κα. Eiman Al-Zeyoudi, Chargée d’Affaires, Πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα / Α.Ε. Salim bin Mohammed Al Owais, Πρόεδρος της Bee’ah. 

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, η Evogreen θα παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα. Επίσης, η Evogreen θα προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News