Green Economy Τετάρτη 9/06/2021, 12:42
GREEN ECONOMY

Το επάγγελμα του μέλλοντος – Πού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εργαζομένων

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό

Το επάγγελμα του μέλλοντος – Πού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εργαζομένων

Σημαντικό έλλειμμα ικανών στελεχών στον κλάδο της καθαρής ενέργειας διαπιστώνουν οι ενεργειακοί κολοσσοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αναγκαστεί να ρίξουν το βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η αγορά εργασίας εχει πάρει -στην κυριολεξία- φωτιά και οι υποψήφιοι με τα σωστά προσόντα σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, όπως παραδέχεται ο Miguel Stilwell, επικεφαλής της πορτογαλικής EDP Renovaveis S.A.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους πράσινης ενέργειας, έχοντας στα «σκαριά» ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τουλάχιστον 1.300 προσλήψεων τα επόμενα δύο χρόνια. Όμως, η προσφορά εργασίας δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα.

«Υπάρχει ένας πόλεμος για τα ταλέντα παγκοσμίως» σπεύδει να προσθέσει. «Ο κλάδος της ανανεώσιμης ανέργειας, δεδομένου του μεγάλου όγκου ανάπτυξης, δεν έχει αρκετούς ανθρώπους».

Την ίδια ώρα, όμως, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη μετάβαση προς την «πράσινη» ενέργεια, η οποία όπως φαίνεται θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνεις της μετα-Covid οικονομίας. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, για παράδειγμα, αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί έως τα τέλη της δεκαετίας, ενώ η αιολική ανέργια εκτιμάται ότι θα έχει διπλασιαστεί.

Τα στελέχη με γνώσεις μηχανικής, τα οποία θα μπορούν να αξιολογήσουν μια ενεργειακή επένδυση, έχουν ήδη καταστεί ανάρπαστα. Το ίδιο και οι business developers, οι οποίοι γνωρίζουν από ενεργειακές τεχνολογίες.

«Έχουμε την επιλογή είτε να φέρουμε ανθρώπους απ’ άλλους κλάδους είτε να “στρατολογήσουμε” απόφοιτους των πανεπιστημίων. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός» επισημαίνει ο Miguel Stilwell, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Καταλονίας, Jordi Llorca, υπογραμμίζει την ανάγκη «άμεσης προσαρμογής των πανεπιστημιακών προγραμμάτων στην ενεργειακή μετάβαση και στην τεχνολογία των ΑΠΕ, προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας».

Μόλις πέρυσι, το ισπανικό πανεπιστήμιο «λάνσαρε» ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο αφορά την τεχνολογία υδρογόνου, καθώς οι πρυτανικές αρχές αντιλήφθηκαν το «κενό» που υπάρχει στην αγορά.

«Υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος. Η αγορά αναπτύσσεται πολύ, πολύ γρήγορα και εμείς πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε τα κατάλληλα άτομα» εξηγεί ο Clint Harrison, διευθυντής της εταιρείας ενεργειακού προσωπικού Taylor Hopkinson.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το «έλλειμμα» στην αγορά της offshore ενέργειας, δηλαδή αιολικών πάρκων στη θάλασσα, ξεπερνάει τους 160.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ έως το 2030 θα φθάσει τους 200.000.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News