GREEN ECONOMY

Πρώτο θετικό νέο μετά από καιρό για τον κλάδο υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν τα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης για δύο θαλάσσια οικόπεδα – Τα σχέδια της Total για τη χώρα

Πρώτο θετικό νέο μετά από καιρό για τον κλάδο υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Την πρώτη ευνοϊκή εξέλιξη μετά από καιρό για τον κλάδο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σηματοδοτεί η θετική γνωμοδότηση που έδωσε – σύμφωνα με πληροφορίες του MR- η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ στα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης (ΠΣΔ) για δύο οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο: Ο λόγος για το «Βlock 2» (θαλάσσιο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας ) με λειτουργό την Energean (που κατέχει το 75%, με το υπόλοιπο 25% να ανήκει στον όμιλο των ΕΛΠΕ) και το οικόπεδο «Iόνιο», της κοινοπραξίας Repsol-ΕΛΠΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ έχει κοινοποιήσει την θετική του γνωμοδότηση προς την ΕΔΕΥ, η οποία στη συνέχεια θα ενημερώσει τους παραχωρησιούχους των οικοπέδων. Σημειώνεται ότι η έγκριση των ΠΣΔ ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών.

Όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές του κλάδου στο «MR», μετά από μια μακρά περίοδο όπου το κλίμα για τον κλάδο υδρογονανθράκων σκιαζόταν από αρνητικές ειδήσεις, όπως η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από δυο μπλοκ (Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα) και η φημολογούμενη πρόθεση των ΕΛΠΕ να περιορίσουν την παρουσία τους στον κλάδο στο πλαίσιο του «πράσινου» μετασχηματισμού τους, πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη που φαίνεται να σηματοδοτεί την βούληση των ελληνικών αρχών να διατηρηθεί η δυναμική σε projects υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές, τα οποία δεν συναντούν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες  (όπως ισχύει για χερσαία οικόπεδα στην Ελλάδα και όχι μόνο). 

Επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, άλλωστε, είναι η διευκόλυνση όσων έχουν δείξει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην Ελλάδα αναφορικά με τη διερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων. Θέση που συνάδει και με την αναγνώριση του κομβικού ρόλου που έχει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα με κύριο πυλώνα τις ΑΠΕ και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των ρύπων και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, το πολυσυζητημένο net-zero, κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία και οικονομικά προσιτό για την κοινωνία.

Ο σχεδιασμός της TotalEnergies για την Ελλάδα

Ο σημαντικός ρόλος του φυσικού αερίου για τη διαδικασία απανθρακοποίησης αναδείχθηκε και κατά το σημερινό ενεργειακό συνέδριο All Things Energy Forum. Όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Ρίκαρντ Σκούφιας, «στο ερώτημα εάν έχουν ακόμη ρόλο οι υδρογονάνθρακες η απάντηση είναι ναι». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κλάδος του φυσικού αερίου θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια και στα πλαίσια αυτά, η ΕΔΕΥ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Και τούτο διότι σήμερα η ζήτηση για αέριο καλύπτεται με εισαγωγές, αλλά στο μέλλον υπάρχουν προοπτικές αξιοποίησης των

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του Country Manager της Τotal Energies στην Ελλάδα, Yves Le Stunff, ο οποίος υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει στον «πυρήνα» των δραστηριοτήτων του γαλλικού κολοσσού για το ορατό μέλλον και αποτελεί κεντρικό μέρος της νέας του ταυτότητας, καθώς στόχος της Total Energies είναι να παραμείνει παγκόσμιος leader στον κλάδο ορυκτών καυσίμων και να αποκτήσει εξίσου πρωταγωνιστική διεθνώς θέση και στις ΑΠΕ.

Αναφερόμενος στα σχέδια της Total για την Ελλάδα, ο κ. Le Stunff ανέφερε ότι η εταιρεία συμμετέχει σε δυο κοινοπραξίες για τα οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες οι έρευνες βρίσκονται στην αρχική φάση (frontier exploration), σημειώνοντας ότι από τα κοιτάσματα που βρίσκονται διεθνώς στη φάση αυτή, λιγότερο από το 10% περνά στη φάση της εμπορικής ανάπτυξης και λειτουργίας. Στατιστικό στοιχείο που δεν αποτελεί ωστόσο πρόκριμα γα την εξέλιξη των ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα στην Ελλάδα, για τα οποία η TotalEnergies μαζί με τους εταίρους της (ExxonMobil και  ΕΛΠΕ) βρίσκονται στη διαδικασία της συγκέντρωσης δεδομένων, προσδοκώντας σε θετικά ευρήματα από την ανάλυσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημαντικά ευρήματα στα οικόπεδα της Αιγύπτου και ευρύτερα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News