Green Economy Τετάρτη 2/06/2021, 20:34
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η G7 συνέχισε να δαπανά σε ορυκτά καύσιμα

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η G7 συνέχισε να δαπανά σε ορυκτά καύσιμα

Παρά τις επανειλημμένως δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για στροφή σε πράσινη ενέργεια και μείωση των εκπομπών ρύπων, οι κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη διοχέτευσαν περισσότερα από 189 δισ.δολάρια από τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού, για τη στήριξη των ορυκτών καυσίμων. 

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ των 372 δισ.δολαρίων που δόθηκαν από τις χώρες της Ομάδας του G7 για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, απορροφήθηκαν στην αγορά άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Tearfund. 

Ακόμη χειρότερα, τα κεφάλαια αυτά δεν συνοδεύθηκαν από καμία απαίτηση απέναντι στις επιχειρήσεις που έλαβαν την οικονομική βοήθεια να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον. «Η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Ομως, αυτή τη στιγμή, η G7 δεν αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία», αναφέρει ο Ρίτς Γκόουερ, συνεργάτης της Tearfund. 

Στα κεφάλαια που αναφέρει η εταιρεία ερευνών συμπεριλαμβάνονται τα 10 δισ. δολάρια που προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση για να στηρίξει αεροδρόμια καθώς και πακέτο φορολογικών μειώσεων στην Ιταλία προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να καταστήσουν τις κατοικίες τους πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Επίσης, το Μάιο του 2020, οι χώρες του G7 δεσμεύθηκαν να σταματήσουν τη νέα χρηματοδότηση σε προγράμματα παραγωγής άνθρακα έως τα τέλη του έτους. Παρ΄όλα αυτά, η έρευνα της Tearfund αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος των δαπανών για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν εναρμονίζεται με τα σχέδια για πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

Σε ξεχωριστή επίσης σημερινή έκθεσή της, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αποκαλύπτει ότι αυξήθηκαν οι εγκρίσεις για προγράμματα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα το 2020, κυρίως από Κίνα και κάποιες άλλες χώρες της Ασίας.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News