Green Economy Δευτέρα 31/05/2021, 12:53
GREEN ECONOMY

ΑΠΕ: Επένδυση 160 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη Lightsource bp

Δημιουργία 300 θέσεων εργασίας

ΑΠΕ: Επένδυση 160 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη Lightsource bp

Στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εισέρχεται η Lightsource bp, μία κοινοπραξία της BP, η οποία κατοχύρωσε 140 MW σε πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για την ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας, η μέση τιμή «κλείδωσε» στα 38,5 ευρώ ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα, μάλιστα, αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW, τα οποία πρόκειται να εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK.

Πέραν των 140 MW, για τους επόμενους 24 μήνες, η εταιρεία σχεδιάζει να εκτελέσει στη χώρα μας έργα ισχύος άνω των 200 MW, επενδύοντας 160 εκατ. ευρώ και δημιουργώντας περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.

Το εν λόγω επενδυτικό πλάνο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Kiefer TEK στους τομείς της αδειοδότησης και κατασκευής. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται είτε μέσω των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ στη συμφωνηθείσα τιμή είτε απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις, προμηθευτές ενέργειας ή/και στο χρηματιστήριο ενέργειας.

«Η ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας μέσω της διαδικασίας των δημοπρατήσεων, εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό καθώς και καλύτερες τιμές για τους τελικούς δικαιούχους» σχολίασε η διοίκηση της εταιρείας.

Σημείωσε δε, ότι τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταδεικνύουν πως η ηλιακή ενέργεια γίνεται πλέον ανταγωνιστική προς όφελος συνολικά του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. 

Στον τελευταίο διαγωνισμό, για παράδειγμα, υποβλήθηκαν προσφορές για περισσότερα από 1 GW έργων ΑΠΕ και ανατέθηκαν συμβόλαια έως και 350MW με ρεκόρ χαμηλών τιμών, κάτι που καθιστά την ηλιακή ενέργεια ανταγωνιστική έναντι όλων των παραδοσιακών μορφών παραγωγής ενέργειας. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καθίσταται πλέον μια στρατηγική αγορά για την Lightsource bp, η οποία έχει παρουσία σε 14 χώρες, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο εκτελεσμένων έργων ισχύος 3,5GW και υπό εκτέλεση έργων ισχύος 20GW.

«Η συνεργασία με την Kiefer TEK ήταν καθοριστική για την εδραίωση μας στην Ελληνική αγορά.  Συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσφορά καθαρής ενέργειας» δήλωσε ο υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της Lightsource bp, Βλάσιος Σουφλής.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Ρήγας, Managing Director της Lightsource bp για την Ελλάδα, επεσήμανε  ότι «η είσοδος είναι καθοριστική για την ανάπτυξη καθαρής και προσιτής ηλιακής ενέργειας και την επίτευξη του στόχου για αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 30% έως το 2030».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News