Green Economy Πέμπτη 27/05/2021, 13:41
GREEN ECONOMY

Δημοπρατείται η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα

Δημοπρατείται η μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Ελλάδα

Τη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η μέγιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έργο Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το σημερινό 80% στο 10% ή και χαμηλότερα. 

Θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού των αποβλήτων, ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, ξεχωριστής επεξεργασίας βιοαποβλήτων για τη μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας και παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, δήλωσε ότι  πρόκειται για μία επένδυση, η οποία «θα αποτελέσει πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου μας για μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News