Green Economy Τετάρτη 26/05/2021, 18:38
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ιστορική απόφαση δικαστηρίου για τη Shell

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χάγης

Ιστορική απόφαση δικαστηρίου για τη Shell

Σε μια ιστορική απόφαση, η οποία δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και για άλλες εταιρείες, κατέληξε το δικαστήριο της Ολλανδίας, το οποίο διέταξε τη Royal Dutch Shell να μειώσει κατά 45% έως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (σ.σ. σε σχέση με τα επίπεδα του 2019).

Η υποχρέωση δε, αφορά τόσο τις δικές της ενεργειακές δραστηριότητες όσο και τα προς πώληση ενεργειακή προϊόντα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χάγης θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών άνθρακα και την υποχρεωτική ευθυγράμμιση με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισιών για το κλίμα.

Μάλιστα, αποκτά ακόμη σπουδαιότερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι προλειαίνει το έδαφος για την έκδοση αντίστοιχων αποφάσεων και εις βάρος άλλων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να αποκλίνουν από τους στόχους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο μηδενισμού των εκπομπών έως το 2050. Ως ενδιάμεσους στόχους είχε θέσει το 20% έως το 2030 και το 45% έως το 2035.

Το δικαστήριο της Χάγης, όμως, αποφάσισε ότι ο στόχος του 45% θα πρέπει να επιτευχθεί όχι το 2035 αλλά πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2030.

«Είναι μία στιγμή καμπή στην ιστορία» αναφώνησε ο Ρότζερ Κοξ, δικηγόρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth Netherlands.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News