GREEN ECONOMY

Τι σημαίνει η βουτιά των τιμών για νέα έργα ΑΠΕ

Στα 32,97 ευρώ/MWh η χαμηλότερη τιμή στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ

Τι σημαίνει η βουτιά των τιμών για νέα έργα ΑΠΕ

(update) Το «δόγμα» ότι η «πράσινη» ενέργεια μπορεί να είναι και εξαιρετικά ανταγωνιστική επιβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο κατά τον σημερινό κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ (για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) όπου διατέθηκε νέα ισχύς 350 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜR», η χαμηλότερη τιμή που κατακυρώθηκε σε  έργο ήταν τα 32,97 ευρώ/Μεγαβατώρα, ενώ και η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε κάτω από τα 40 ευρώ/MWh.  

Η εξέλιξη του διαγωνισμού δικαιώνει την ηγεσία της ΡΑΕ, αφού ο πρόεδρος της Αρχής καθ. Αθανάσιος Δαγούμας είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ότι θεωρεί εφικτή τη διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδα κάτω από τα 42 ευρώ/MWh, ιδίως για μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα. Είχε δε σημειώσει ότι σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσει η ελληνική αγορά ΑΠΕ τον δρόμο της Πορτογαλίας, όπου το καλοκαίρι του 2020 σε διαγωνισμό φωτοβολταϊκών κατακυρώθηκε τιμή αναφοράς στα 12 ευρώ/MWh  που αποτελεί χαμηλή τιμή-ρεκόρ.

Την ικανοποίησή του για την έκβαση του διαγωνισμού εξέφρασε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που δήλωσε ότι: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ». 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον αμέσως προηγούμενο διαγωνισμό –για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς- που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2020, οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 46-53 ευρώ/ΜWh για τα φωτοβολταϊκά και στα 53-57 ευρώ/για τα αιολικά και είχαν κατακυρωθεί έργα ισχύος περί τα 480MW για αιολικά και περί τα 140MW για φωτοβολταϊκά.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που εκδηλώθηκε στη σημερινή δημοπρασία (όπου συμμετείχαν 126 έργα συνολικής ισχύος 1090 ΜW, σχεδόν τριπλάσια δηλαδή από τη δημοπρατούμενη) οδήγησε όχι μόνο σε μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά και σε «κυριαρχία» των φωτοβολταϊκών σταθμών έναντι των αιολικών, καθώς φέρονται να «κλείδωσαν» όλη την ισχύ που δημοπρατήθηκε, με δεδομένο ότι δεν είχε οριστεί ποσόστωση ανάμεσα στις δυο τεχνολογίες. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ/MWh.

Παράγοντες  της αγοράς αποδίδουν την ραγδαία πτώση των τιμών στη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε κάθε περίπτωση, η μεσοσταθμική τιμή σε επίπεδα κάτω από τα 40 ευρώ/MWh κινείται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα  από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας,  οι οποίες στην παρούσα φάση δέχονται ανοδικές πιέσεις  από το «ράλι» των ρύπων αλλά και την ανοδική τάση  των τιμών του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά, η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας  διαμορφώθηκε στα 64,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο. 

Σημειώνεται ότι η σημερινή δημοπρασία –που προκηρύχθηκε τον  Δεκέμβριο του 2020- είναι η τελευταία που διενεργήθηκε στη βάση του  σχήματος που είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και ίσχυσε για την περίοδο 2017-2020, και το οποίο ουσιαστικά εισήγαγε στην Ελλάδα τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τη κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης από νέες μονάδες ΑΠΕ, σε αντικατάσταση των διοικητικά καθοριζόμενων εγγυημένων τιμών που αποτελούσαν το κυρίαρχο μοντέλο τα προηγούμενα χρόνια. 

Το ΥΠΕΝ κοινοποίησε στα τέλη του 2020 στην Κομισιόν πρόταση για το νέο σχήμα ανταγωνιστικών διαδικασιών για την περίοδο 2021-2024 που προβλέπει την διενέργεια έξι διαγωνισμών για δημοπράτηση συνολικής ισχύος 2,1 GW. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την αντιπρόεδρο της  Κομισιόν –και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων- Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι  συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και το «πράσινο φως» των Βρυξελλών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την διενέργεια του πρώτου από τους έξι διαγωνισμούς –υπό το νέο καθεστώς- πριν από τα τέλη του έτους, πιθανότατα εντός του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News