Green Economy Πέμπτη 20/05/2021, 16:27
GREEN ECONOMY

Μπορεί ο πυρήνας της Γης να μας σώσει;

Η σημασία της γεωθερμικής ενέργειας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Μπορεί ο πυρήνας της Γης να μας σώσει;

Η θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης φτάνει τους 6.000 βαθμούς Κελσίου. Είναι αντίστοιχη δηλαδή με εκείνη στην επιφάνεια του ήλιου. Γιατί όμως η γεωθερμική ενέργεια είναι μία από τις λιγότερο διαδεδομένες ανανεώσιμες πηγές, ακόμη και τώρα που ο πλανήτης επιχειρεί «πράσινη» στροφή;

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από παλαιο- Ινδιάνους πριν από 10.000 χρόνια, που χρησιμοποιούσαν τις θερμές πηγές για λόγους λατρείας ή και για να μαγειρέψουν. Στην Κίνα οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούσαν από την εποχή της Δυναστείας Τσιν για θεραπευτικούς σκοπούς. Και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να θερμάνουν τα δημόσια λουτρά. 

Η έκλυση ενέργειας από τη Γη είναι μία από τις πιο αξιόπιστες και ασφαλείς μορφές. Τι κάνουμε λοιπόν σήμερα για να την αποθηκεύσουμε; Σε μέρη με έντονη δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών (Ιαπωνία, Καλιφόρνια, κάποιες περιοχές της Ιταλίας) η γεωθερμική ενέργεια βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια. Οι ευνοίκότερες συνθήκες καταγράφονται στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί χρησιμοποιούν το καυτό νερό (95 βαθμούς Κελσίου) από το έδαφος για να θερμάνουν τα σπίτια τους, να τροφοδοτήσουν με ενέργεια τα θερμοκήπιιά τους, αλλά και να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας είναι ότι μπορεί να αξιοποιείται 24 ώρες το 24ωρο και είναι πρακτικά ανεξάντλητη. 

Σημειώνεται ότι χάρη στις κατάλληλες γεωολογικές συνθήκες και ο ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ).
Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη των γεωθερμικών ταμιευτήρων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, από οικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.

Δείτε περισσότερα για τις προοπτικές της γεωθερμίας στο βίντεο του BBC. 

 

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News