GREEN ECONOMY

«Ξεκλειδώνουν» οι επενδύσεις για τον Πρίνο

Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την κρατική στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Energean- Τροπολογία του ΥΠΕΝ με…άρωμα υδρογονανθράκων

«Ξεκλειδώνουν» οι επενδύσεις για τον Πρίνο

Έντονο «άρωμα» υδρογονανθράκων έχει η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε  στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Και τούτο διότι περιέχει -μεταξύ άλλων- την απαιτούμενη  ρύθμιση για να υλοποιηθεί η κρατική στήριξη προς τον Πρίνο, το μοναδικό δηλαδή ενεργό πεδίο εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, άλλη ρύθμιση προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, κατόπιν πρότασης της ΕΔΕΥ, θα καθορίζεται το αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του θαλάσσιου χώρου, του πυθμένα και του υπεδάφους του βυθού στους αναδόχους των συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του Ελληνικού Δημοσίου για τους σκοπούς της κατασκευής και εγκατάστασης σταθερών ή πλωτών εξεδρών, αγωγών, καλωδίων και τοποθέτησης ναυδέτων, στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε εκτέλεση των προβλεπόμενων στις οικείες συμβάσεις.

«Ένεση» 100 εκατ. ευρώ

Η  ρύθμιση περιγράφει ουσιαστικά τα μέτρα διάσωσης για τον Πρίνο, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα οποία έδωσε προ διμήνου το «πράσινο φως» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντάς τα ως συμβατά με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνάψει η παραχωρησιούχος εταιρεία Energean με εμπορικές τράπεζες. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει ομολογιακό δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδώσει η εταιρεία.

Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, σε συνέχεια αιτήματος της Energean. Όπως προβλέπεται από τη απόφαση της Κομισιόν, η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του έτους, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά το επόμενο δωδεκάμηνο και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση δίνεται με τη μορφή δανείου και για την άμεση παρακολούθησή της, το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο ΔΣ της Energean.

Κύκλοι της εταιρείας μιλώντας προς το «MR» σημείωσαν ότι η εκταμίευση του ποσού -που αναμένεται τους επόμενους μήνες-  θα προσφέρει στην εταιρεία την απαραίτητη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το business plan της που έχει παρουσιάσει από το καλοκαίρι του 2020  και να αναδιαρθρώσει την δραστηριότητα στον Πρίνο, με προτεραιότητα την επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα «Εψιλον», με την επανεκκίνηση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές «Η εξέδρα Λάμδα αναμένεται να εγκατασταθεί στον Πρίνο το 2022 και θα είναι η πρώτη νέα υποδομή που εγκαθίσταται στην Ελλάδα μετά από 40 σχεδόν χρόνια..».

Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση η Energean  στοχεύσει στη διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων -μετά από περίπου 15 έτη-, στο πλαίσιο του νέου project “Πράσινος Πρίνος» που θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτού του νέου project, η εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδας δέσμευσης και  αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κοντά στην παλιά πετρελαιοπαραγωγή του Πρίνου, η οποία έχει προταθεί και για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίλυση χρόνιων διαδικαστικών προβλημάτων για έρευνες υδρογονανθράκων

Όσον αφορά στη ρύθμιση που αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης του πυθμένα  για τους αναδόχους των συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιλύει «χρόνια διαδικαστικά προβλήματα», εξειδικεύοντας το πλαίσιο για τις τεχνικές εργασίες στον πυθμένα.  Αποτελεί ένα μικρό θετικό «σήμα» της Πολιτείας προς τους πετρελαϊκούς ομίλους, εν μέσω ενός ευρύτερου διεθνούς περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στον κλάδο, εξαιτίας της ισχυρής μεταβλητότητας των τιμών του πετρελαίου και της ευρύτερης στροφής προς τις ΑΠΕ που λειτουργεί «ανταγωνιστικά» προς τα ορυκτά καύσιμα.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News