Green Economy Τετάρτη 19/05/2021, 20:59
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Νέο ταμείο 17,5 δισ. ευρώ για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα

Το ταμείο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Ιούνιο

Ε.Ε.: Νέο ταμείο 17,5 δισ. ευρώ για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα

Ένα νέο ταμείο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας σκοπό μέσω αυτού να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Στα 17,5 δισ. ευρώ του «Just Transition», θα περιλαμβάνονται 7,5 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021/27  και 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ταμείο αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του μηχανισμού Just Transition, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις περιφέρειες, τις βιομηχανίες και τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Θα υποστηρίξει έργα που θα συμβάλλουν στη μετάβαση σε μια «βιώσιμη, ουδέτερη στο κλίμα και κυκλική ευρωπαϊκή οικονομία», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της οικονομικής διαφοροποίησης και της μετατροπής ή της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Κατά την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας το 2019, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, είχε δηλώσει ότι συνολικά 100 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό Just Transition.

Το ταμείο θα βοηθήσει εκείνους που αναζητούν εργασία, τις μικροεπιχειρήσεις, τους επιταχυντές επιχειρήσεων, όπως και πανεπιστήμια και δημόσια ερευνητικά ιδρύματα. Θα χρηματοδοτήσει επίσης νέες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως και τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για την αποτέφρωση αποβλήτων, για τα ορυκτά καύσιμα, τις δραστηριότητες που συνδέονται με προϊόντα καπνού και για την κατασκευή ή τον παροπλισμό μονάδων πυρηνικής ενέργειας.

Το ταμείο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Ιούνιο, αλλά η πρόσβαση στο ταμείο θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις των χωρών για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ορίσει αυτούς τους στόχους ακόμη, θα δικαιούνται το 50% που τους αναλογεί. 

Πρέπει επίσης να περιγράφουν τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση και να διοχετεύσουν τους πόρους προς τις περιοχές αυτές. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα δικαιούνται στήριξη σε εξαιρετικές περιστάσεις, σύμφωνα με τους προσωρινούς κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκοπεύει επίσης να εισαγάγει έναν «πράσινο μηχανισμό επιβράβευσης» στο Just Transition, εάν οι πόροι χρηματοδότησής του αυξηθούν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ούτως ώστε να παρέχει πρόσθετη στήριξη στα κράτη μέλη που έχουν μειώσει με επιτυχία τις εκπομπές αερίων.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολίασε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα: πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης στις πληγείσες περιοχές. Προχωράμε σε μια νέα πράσινη εποχή για την Ευρώπη χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από siliconrepublic

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News