Green Economy Τρίτη 18/05/2021, 20:45
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

Air France – KLM: Πρώτη υπερατλαντική πτήση με βιώσιμα καύσιμα

Air France – KLM: Πρώτη υπερατλαντική πτήση με βιώσιμα καύσιμα

Tο πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι με χρήση βιώσιμων καυσίμων σε ποσοστό 16% στις τεράστιες δεξαμενές του Airbus 350 εγκαινίασε η Air France – KLM με την πτήση 342 που πραγματοποιήθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ προς το Μόντρεαλ του Καναδά.

Τα συγκεκριμένα καύσιμα ήταν μάλιστα παραγωγή της γαλλικής Total από την επεξεργασία μαγειρικού λαδιού. 

«Η πτήση είναι αποτέλεσμα της φιλοδοξίας μας να μειώσουμε τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα από τις αεροπορικές μεταφορές και να αναπτύξουμε ένα δίκτυο προσφοράς βιώσιμων καυσίμων στη Γαλλία», ανακοίνωσε ο γαλλικός αεροπορικός όμιλος σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου.

Από την επόμενη χρονιά, όλες οι πτήσεις που αναχωρούν από τη Γαλλία θα είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούν βιώσιμα καύσιμα έστω και σε ποσοστό 1%, στο πλαίσιο της επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων που θέλουν τη χρήση των βιώσιμων καυσίμων στο 2% μέχρι το 2025 και στο 5% μέχρι το 2030.

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης προσπάθησαν να αποφύγουν την χρήση βιώσιμων καυσίμων στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη απαίτηση σε επίπεδο Ε.Ε. τους δημιουργούσε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Όμως, η κίνηση αυτή προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η Ryannair και η EasyJet, που με επιστολή τους το Μάρτιο απαίτησαν από την Κομισιόν οι κανόνες να εφαρμοστούν για όλες ανεξαρτήτως τις πτήσεις που αναχωρούν από την Ευρώπη.

Η Air France-KLM έκανε το πρώτο βήμα, επιδεικνύοντας με τη σημερινή της πτώση την περιβαλλοντολογική ευαισθησία της και μαζί και τις ανησυχίες της για την ανάγκη μείωσης των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από AP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News