Green Economy Τρίτη 18/05/2021, 14:28
GREEN ECONOMY

Handelsblatt: Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο

Handelsblatt: Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο

Στα ελληνικά σχέδια απολιγνιτοποίησης εστιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα ποντάρει στο πράσινο υδρογόνο».

Αναφερόμενη στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Καρδιάς Κοζάνης η εφημερίδα σημειώνει πως «το παλαιότερο λιγνιτορυχείο της Ελλάδας τέθηκε πρόσφατα οριστικά εκτός λειτουργίας» και πως «με την κατάργησή του η χώρα κάνει ένα ακόμα βήμα για την απολιγνιτοποίηση». «Αρχικά η κρατική ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ενέργειας, ήθελε να τερματίσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη το 2028, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η απολιγνιτοποίηση επισπεύδεται για το 2025. Η επιτάχυνση αυτή αποτελεί μέρος μίας φιλόδοξης ‘πράσινης ατζέντας’ του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε ένα πιλοτικό σχέδιο μία ομάδα επιχειρηματιών και ερευνητών θέλει να επιτύχει τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε οικολογικά καθαρό υδρογόνο στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα» επσημαίνεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, το σχέδιο με την ονομασία White Dragon αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2022 μέχρι το 2029 και να στοιχίσει 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι εμπνευστές του εγχειρήματος παρουσίασαν τα σχέδιά τους στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου. Ευελπιστούν ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει το White Dragon ως έργο κοινής ωφελείας (PCI) και θα το στηρίξει οικονομικά. Η απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου» προσθέτει.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «για την πολιτική μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να αμβλύνει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Από τον λιγνίτη εξαρτώνται στη Δυτική Μακεδονία το ένα πέμπτο της τοπικής οικονομίας, καθώς και 10.000 θέσεις εργασίας». «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το White Dragon θα μπορούσε να δημιουργήσει 18.000 άμεσες και άλλες 29.500 έμμεσες θέσεις εργασίας, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η Δυτική Μακεδονία να συνεχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ελληνική παραγωγή ενέργειας, ακόμα και μετά την απολιγνιτοποίηση. Το ξεχωριστό στοιχείο σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο είναι ότι επιχειρεί να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και παραγωγής, από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας που θεωρείται απαραίτητη για την άντληση υδρογόνου μέχρι τη μεταφορά, την αποθήκευσή του και τη χρήση από τον καταναλωτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News