Green Economy Παρασκευή 14/05/2021, 09:13
GREEN ECONOMY

Έξτρα χρεώσεις για συσκευασίες, αλλά και επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές

Έξτρα χρεώσεις για συσκευασίες, αλλά και επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές

Εσείς θα πληρώνατε για ένα μπουκαλάκι νερό που σήμερα κάνει 50 λεπτά, 10 λεπτά παραπάνω, δηλαδή 60 λεπτά συνολικά για να συμμετέχετε με αυτό τον τρόπο στους νέους κανονισμούς που επιβάλλουν τη μείωση της κατανάλωσης των υλικών συσκευασίας;

Το 80% απαντά θετικά στο ερώτημα αυτό, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως ότι το ποσό θα επιστρεφόταν στο πλαίσιο του νέου εγγυοδοτικού συστήματος (Deposit Returning System – DRS) το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα βάσει του νέου νόμου 4736/2020 και σχετικών κοινοτικών οδηγιών στα πρότυπα ανάλογων συστημάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται ότι οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες από αλουμίνιο για τις οποίες θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Τις υπόλοιπες συσκευασίες οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να τις ανακυκλώνουν όπως και πριν.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο θέτει ως υποχρέωση τη μείωση της κατανάλωσης υλικών συσκευασίας κατά 30% μέχρι το 2024 (με έτος βάσης το 2022) και τουλάχιστον 60% μέχρι το 2026 κάτι που σχεδιάζεται να επιτευχθεί μέσω α) εισφοράς (4 λεπτών + ΦΠΑ) στα προϊόντα αυτά και β) υποχρεωτικής διάθεσης εναλλακτικών προϊόντων μίας χρήσης στην αγορά.

Τι προβλέπει ακόμη το νέο πλαίσιο; Από τις 3 Ιουλίου 2021 θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκεκριμένων προϊόντων (πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντιλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής και καπνικά προϊόντα). Επιπλέον, τα καπάκια πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια από το 2024, τα μπουκάλια πρέπει να φτιάχνονται από ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 25% το 2025 και κατά 30% το 2030. Όσο περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό θα έχουν τα μπουκάλια τόσο θα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές των παραγωγών πλαστικών μπουκαλιών. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν κάποια συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, κυρίως μέσω μηχανημάτων συλλογής φιαλών και άλλων συσκευασιών που έχει σε κάποια καταστήματα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ υπάρχουν κάποια μηχανήματα και σε κοινόχρηστους χώρους με την αποτελεσματικότητα, πάντως, μέχρι στιγμής να μην είναι η προσδοκώμενη. Η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο εγγυοδοτικό σύστημα έχει ξεκινήσει με τη βιομηχανία και κυρίως τους πολυεθνικούς κολοσσούς των αναψυκτικών και της μπύρας να πιέζουν κατά βάση το κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου εκεί να γίνεται κυρίως η συλλογή των συσκευασιών και η επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.

Το χρονικό διάστημα από 25 Ιανουαρίου 2021 έως 10 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ECR Hellas (πρόκειται για τον σύνδεσμο προμηθευτών και λιανεμπόρων) διαδικτυακή έρευνα , υπό την επιστημονική επίβλεψη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και φιλοξενήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρίας ερευνών THE NIELSEN COMPANY, ενώ η επεξεργασία και ανάλυση των ανώνυμων απαντήσεων έγινε από την πανεπιστημιακή ομάδα του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην έρευνα συμμετείχαν 1125 άτομα / καταναλωτές.

Σύμφωνα με την έρευνα το 79% των ερωτηθέντων αισθάνονται θετικά όσον αφορά το νέο εγγυοδοτικό σύστημα συλλογής συσκευασιών από πλαστικό και αλουμίνιο (DRS), το 67% θα μιλούσε θετικά και θα παρότρυνε κι άλλους να ακολουθήσουν το σύστημα ενώ το 77% δείχνει μία θετική πρόθεση να συμμετέχει στο νέο DRS σύστημα.

Στην ερώτηση ποια θεωρούν δίκαιη χρέωση για καταβολή και επιστροφή κατά το νέο σύστημα DRS συλλογής πλαστικών συσκευασιών και αλουμινίου έχουμε τα εξής:

– Για συσκευασία πλαστικού μπουκαλιού μέχρι 500ml, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ως δίκαιη χρέωση ένα ποσό μεταξύ 0,05€ – 0,10€.

– Για συσκευασία αλουμινίου μέχρι 500ml, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί ως δίκαιη χρέωση ένα ποσό μεταξύ 0,05€ – 0,10€.

– Για συσκευασία πλαστικού μπουκαλιού μεγαλύτερη των 500ml, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί δίκαιη χρέωση ένα ποσό μεταξύ 0,10€ – 0,15€.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News