Green Economy Τετάρτη 12/05/2021, 11:16
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

30 εκατ. δέντρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

30 εκατ. δέντρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τριάντα εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν στη χώρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδάσωσης. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις. Όλες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές ανάλογα με την περιοχή, γενετικά ελεγμένα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η βιοποικιλότητα και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής σε σχέση με το δάσος.

Βασικό ρόλο στο έργο θα διαδραματίσουν τα δημόσια φυτώρια τα οποία και θα αναλάβουν τις έρευνες για τους κατάλληλους σπόρους. Όπως σημείωσε ο κ. Αμυράς, οι αναδασώσεις θα λάβουν χώρα με τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τοίχος.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο γεγονός το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μνημειακό απόθεμα είναι ένας νέος, επιβεβαιωμένος κίνδυνος, σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, επισήμανε, προσθέτοντας πως ήδη έχει δημιουργηθεί επιστημονική επιτροπής για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και στα μουσεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός γίνεται καταγραφή βάση ειδικού προγράμματος σε μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως η Δήλος και οι Δελφοί, έτσι ώστε να συλλεχθούν τα δεδομένα, βάση των οποίων θα δημιουργηθεί και ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης.

Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε και στο λεγόμενο ψηφιακό κόκκινο βιβλίο στο οποίο και θα καταγραφούν αναλυτικά όλα είδη ζώων και φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα.  Σχεδόν 100 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανολόγοι θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο έργο, καταγράφοντας αναλυτικά τα 10.000 είδη ζώων και τα 7.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Κλείνοντας ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως θα καταγραφούν στρατηγικοί χάρτες με θορύβους σε δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα για να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο για το πώς θα μειωθούν, καθώς όπως είπε ο κ. Αμυράς «ο θόρυβος είναι από τους βασικούς λόγους υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News