Green Economy Τρίτη 4/05/2021, 09:25
GREEN ECONOMY

Οι άνδρες με τα πράσινα: Γιατί οι στρατοί της Δύσης φοβούνται την κλιματική αλλαγή

Οι άνδρες με τα πράσινα: Γιατί οι στρατοί της Δύσης φοβούνται την κλιματική αλλαγή

Οι ένοπλες δυνάμεις των χωρών της Δύσης έχουν απέναντί τους έναν νέο απειλητικό εχθρό: Αυτός δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η κλιματική αλλαγή «αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια και το επιχειρησιακό περιβάλλον, επηρεάζει τις αποστολές μας, τα σχέδια και τις εγκαταστάσεις μας». Το Πεντάγωνο προέβη μάλιστα στην ίδρυση ομάδας εργασίας για την κλιματική αλλαγή με εντολή του Τζο Μπάιντεν, που πιστεύει ότι το κλίμα θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην εξωτερική πολιτική και τις αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια. 

Ανάλογη είναι η προσέγγιση και της Βρετανίας, ενώ σε πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να ενταχθεί στις προτεραιότητες της βορειοατλαντικής συμμαχίας. 

Όπως σχολιάζει ο Economist το μεγάλο πρόβλημα είναι πως υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς οι ίδιοι οι στρατοί συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Οι στρατιωτικές αποστολές είχαν εξαιρεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο που είχε υπογραφεί το 1997. Το 2015 στη Συμφωνία του Παρισιού δεν υπήρξε εξαίρεση, αλλά δόθηκε η ευελιξία στην κάθε χώρα να ορίσει τους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της. 

Πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία προσπάθεια από τους στρατούς της Δύσης να υοιθετήσουν πιο καθαρές τεχνολογίες, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ηλεκτρικά οχήματα. Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να εξισορροπήσει κανείς την αποδοτικότητα των ενόπλων δυνάμεων με τη μείωση των εκπομπών ρύπων, οι περισσότεροι στη Δύση γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν γιατί η κλιματική αλλαγή κάνει τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος, πυροδοτώντας κοινωνικές αναταραχές, ακόμη και συγκρούσεις. 

Πηγή: The Economist  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News