Green Economy Δευτέρα 26/04/2021, 22:18
ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Κοινοπραξία υδρογόνου από κορυφαίες βιομηχανίες

Κοινοπραξία υδρογόνου από κορυφαίες βιομηχανίες

Κοινοπραξία στην χώρο του υδρογόνου συστήνουν η κορυφαία χαλυβουργία στον κόσμο, η ArcelorMittal και η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall μαζί με Shell, Airbus και άλλους κορυφαίους ομίλους με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στη βιομηχανία χρησιμοποιώντας υδρογόνο, όπως ανακοίνωσαν δύο κορυφαία στελέχη από τις παραπάνω επιχειρήσεις. 

Η κοινοπραξία απαρτίζεται από 12 μέλη, μεταξύ των οποίων και η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και ο γερμανικός όμιλος logistics, Hamburger Hafen und Logistik. Ενας ακόμη στόχος είναι η παραγωγή χάλυβα απαλλαγμένου από διοξείδιο του άνθρακα στην πόλη του Αμβούργου, στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως κατά ένα εκατομμύριο τόνο έως το 2030. Το υδρογόνο θεωρείται πράσινο καύσιμο όταν για την παραγωγή του χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια από ανενεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Στο πλαισιο του σχεδίου, η Vattenfall θα σταματήσει τη λειτουργία των μονάδων της με λιγνίτη μετατρέποντές τες σε εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου που θα παρασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές, με την ArcelorMittal να καθίσταται ένας από τους βασικούς πελάτες της. Oι Airbus και Shell, που θα συμμετέχουν επίσης στο εν λόγω σχέδιο, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. «Για την Airbus, το υδρογόνο αποτελεί βασική τεχνολογία για την αεροπορική βιομηχανία του μέλλοντος. Δεν πρόκειται μόνο να χρησιμοποιείται ως καύσιμο αλλά για την υποδομή της παραγωγικής μας αλυσίδας», αναφέρε στέλεχος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αεροναυπηγικής. 

Ο αρχικός ρόλος του πράσινου υδρογόνου θα είναι να αντικαταστήσει το «γκρι» υδρογόνο στη βιομηχανία, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο, αλλά οι εφαρμογές του εκτείνονται πέρα από τη βιομηχανική χρήση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ενέργεια για θέρμανση και κίνηση. Το πράσινο υδρογόνο είναι δύο έως τρεις φορές πιο ακριβό από το γκρι, όμως σε 10 έως 12 χρόνια αναμένεται να γίνει πιο ανταγωνιστικό, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Vattenfall Europe Innovation. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News