GREEN ECONOMY

Το Δεκέμβριο σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της MYTILINEOS

Το Δεκέμβριο σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της MYTILINEOS

Το Δεκέμβριο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο της MYTILINEOS, ισχύος 826 MW, της οποίας η θεμέλια λίθος μπήκε τον Οκτώβριο του 2019, παρουσία και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Οι κατασκευαστικές εργασίες εξελίσσονται κανονικά -παρά τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, η είσοδός των εργασιών  στην τελική ευθεία σηματοδοτήθηκε από την παραλαβή του αεριοστροβίλου  της General Electric  που θα εγκατασταθεί στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας που αποτελεί την «καρδιά» της νέας μονάδας.

Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Άγιο Νικόλαο το Σάββατο για την παραλαβή του εξοπλισμού -παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα-,  επισημάνθηκε από τη διοίκηση της MYTILINEOS ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου, μια από τις πιο αποδοτικές στην Ευρώπη (με θερμική απόδοση άνω του 63%), θα συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος.  Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του Συστήματος κατά τα επόμενα χρόνια (με δεδομένη την ταχεία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων), όπως έχει επισημανθεί και από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, στην επικαιροποιημένη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την επόμενη διετία. Η επένδυση είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ (με χρηματοδοτική στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και έχει θετικό αποτύπωμα όχι μόνο αναπτυξιακό, αλλά και περιβαλλοντικό, με δεδομένο ότι θα παράγει 250 κιλά CO2/MWh κατά τη λειτουργία της, έναντι 1,5 τόνο CO2/MWh που παράγουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, «Το εργοστάσιο της MYTILINEOS θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση για την ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη. Συμβάλλει επίσης στην σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να πετύχουμε τον άλλο μεγάλο στόχο που έχουμε θέσει, δηλαδή τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό πάνω από 60% μέχρι το 2030.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ηλεκτρικού Συστήματος -μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων- θα απαιτηθούν και άλλες επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτών των μονάδων και κατ’ επέκταση την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.

Το Δεκέμβριο σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της MYTILINEOS-1

Τον Ιούνιο το CRM στις Βρυξέλλες-Τον Μάιο συνάντηση Σκρέκα-Βεστάγκερ

Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε την κατάθεση της ελληνικής πρότασης για τον Μηχανισμό CRM τον Ιούνιο. «Είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητήσω με την Επίτροπο Ανταγωνισμού  Margrethe Vestager, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 13 Μαΐου. Άρα εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έχουμε έγκαιρα διαθέσιμο το μηχανισμό. Και φυσικά όλες οι νέες μονάδες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αμέσως μετά την ισχύ του μηχανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν από αυτόν». Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι  «δεν δίνω καμία περίπτωση αυτή η μονάδα να ξεκινήσει χωρίς CRM ή να μην ξεκινήσει επειδή δεν έχει CRM. Πρόκειται για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με την οποία δεν παίζουμε ούτε εμείς, ούτε το υπουργείο, ούτε κανείς».

Το «πράσινο» ομόλογο και η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Τέλος, ερωτώμενος για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου MYTILINEOS, o κ Μυτιληναίος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή χτίζουμε ηλιακά πάρκα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με χιλιάδες MW. Όσον αφορά στην Ελλάδα μέχρι τώρα είχαμε δώσει το βάρος στα αιολικά. Φτάνουμε τα 300 MW, ενώ έχουμε άλλα 100 MW να ξεκινήσουμε. Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσουν τα φωτοβολταΪκά πάρκα του «πακέτου» του Egnatia Group, Είναι σταθμοί συνολικής ισχύος περίπου 1500 MW που θα ολοκληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2023». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάπτυξη αυτού του project θα κατευθυνθεί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει ο Όμιλος μέσω της έκδοσης «πράσινου» ομολόγου διάρκειας 5,5 ετών. Μια άλλη σημαντική δράση της MYTILINEOS που θα πάρει…”καύσιμα” από το ομόλογο είναι το «πρασίνισμα» της παραγωγής αλουμινίου του ομίλου, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί για παραγωγή αλουμινίου με χρήση ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ έως το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έχει δεσμευθεί για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% ως το 2030 -σε σχέση με το 2019- και την επίτευξη ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού που διατρέχει και τους τέσσερις βασικούς κλάδους δραστηριότητας (έργα βιώσιμης ανάπτυξης, ηλεκτροπαραγωγή, μεταλλουργία, έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας). 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News