GREEN ECONOMY

H NRG προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου φυσικού αερίου για 2 χρόνια

Επικράτησε στη «μονομαχία» με την «Ήρων»- Τι αναφέρει η απόφαση της ΡΑΕ

H NRG προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου φυσικού αερίου για 2 χρόνια

Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου φυσικού αερίου για δυο χρόνια ορίστηκε από τη ΡΑΕ η NRG Supply and Trading (του ομίλου της Motor Oil), σε μια σημαντική εξέλιξη για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της εταιρείας και στον κλάδο προμήθειας φυσικού αερίου. Η NRG επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό –που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη του περασμένου έτους-  έναντι της «ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική», που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για την εν λόγω υπηρεσία κοινής ωφέλειας  στην αγορά φυσικού αερίου, κατά τα πρότυπα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προβλέπεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου φυσικού αερίου υποχρεούνται να προμηθεύει πελάτες που δεν εκπροσωπούνται λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους (αν λ.χ. κατέστη αφερέγγυος) και όχι των ιδίων για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρείς μήνες, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους πελάτες να διαπραγματευθούν νέα σύμβαση με προμηθευτές της επιλογής τους.

Η NRG πρότεινε να παρέχει την υπηρεσία  τελευταίου καταφυγίου με τους ακόλουθους όρους:

-Για του μη ωρομετρούμενους πελάτες, να ισχύουν τα εκάστοτε ισχύοντα τιμολόγια προμήθειας φυσικού αερίου προσαυξημένα κατά 6,9%, ενώ για τους μη ωρομετρούμενους η σχετική προσαύξηση να διαμορφώνεται στο 4,9% επί του τιμολογίου προμήθειας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεσμεύθηκε να διατηρήσει τις χρεώσεις αυτές σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια παροχής της υπηρεσίας, στοιχείο που αξιολογήθηκε θετικά από τη ΡΑΕ. Παράλληλα, η NRG προσφέρει παροχές όπως ποσοστό δωρεάν φυσικού αερίου στον λογαριασμό κατανάλωσης, ως κίνητρο για την υπαγωγή δυνητικών πελατών της υπηρεσίας τελευταίου καταφυγίου σε κανονική συμβατική σχέση με την εταιρεία.

Η NRG δραστηριοποιείται ενεργά στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ  με την οποία τεκμηριώνει την απόφασή της, «ο ρυθμός διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των πελατών της κατά τα τελευταία δύο έτη είναι ιδιαίτερα εντατικός, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σε αριθμό εκπροσωπούμενων μετρητών Προμηθευτών στα δίκτυα διανομής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας». Επιπροσθέτως, αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας, επισημαίνεται ότι «η δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση των τριών οικονομικών χρήσεων (2017,2018,2019) καταδεικνύουν αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 78% το 2019 σε σχέση με το 2017, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, μηδενικό δανεισμό, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλό δείκτη ρευστότητας».

Ως ακόμα ένα κρίσιμο στοιχείο για την ικανότητα της NRG να παρέχει την υπηρεσία προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου φυσικού αερίου είναι το ότι διαθέτει πρόσβαση σε φυσικό αέριο, διατηρώντας σύμβαση με ευνοϊκούς όρους.  Η ΡΑΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «η  διαρκής και εντατική αύξηση των πελατών της  εταιρείας φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά χαμηλό μηνιαίο ρυθμό αποχωρήσεων πελατών καταδεικνύουν θετική αποτίμηση της εταιρείας, από την πλευρά των πελατών της, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την συνέπεια που επιδεικνύει ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στην Προμήθεια φυσικού αερίου».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News