GREEN ECONOMY

Προς το Ταμείο Ανάκαμψης η «ένεση» στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ

Τελικές πινελιές στην ελληνική πρόταση

Προς το Ταμείο Ανάκαμψης η «ένεση» στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ

«Δυναμικό comeback» πραγματοποίησε η πρόταση για χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από το Ταμείο Ανάκαμψης -με πόρους 200 εκατ. ευρώ- στον επικαιροποιημένο κατάλογο που απεστάλη από το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την πενταμελή Διευθύνουσα Επιτροπή (Steering Committee) υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Η Επιτροπή αυτή –που έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των υπουργείων- βάζει τις «τελικές πινελιές» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα υποβληθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο. Ενδεικτικό ότι «τίποτε δεν έχει κλείσει μέχρι όλα να κλείσουν» (σύμφωνα με ένα ρητό των Βρυξελλών…) είναι ότι τις τελευταίες ημέρες -κατά πληροφορίες του «MR»- αποφασίστηκε περικοπή στο κονδύλι για τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, που ενδεχομένως να μην είναι η τελευταία αλλαγή στον φάκελο των ενεργειακών projects/μεταρρυθμίσεων .

Η χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ ήταν μια από τις δράσεις για την οποία υπήρχε έντονη αβεβαιότητα διότι είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις από την Κομισιόν, στην λογική ότι δεν ενδείκνυται η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για κλείσιμο δημοσιονομικών ή ταμειακών ελλειμμάτων. Το ΥΠΕΝ παρουσίασε μια πρόταση που κατά πληροφορίες τεκμηρίωνε την σύνδεση του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό με τις παρενέργειες της πανδημίας του κορωνοϊού (η υπέρβαση των οποίων είναι το κεντρικό ζητούμενο του όλου εγχειρήματος του RRF) και η οποία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν.   

Υπό την αίρεση του να μην υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, η χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί καλή εξέλιξη για την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού. Και τούτο διότι ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα ώστε να παραμείνει σε θετικό πρόσημο (δηλαδή πλεονασματικός) ο ΕΛΑΠΕ για την περίοδο 2022-2023, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη μελέτη για τη βιωσιμότητά του που έχει εκπονήσει ο φινλανδικός οίκος Afry.  

Χωρίς αυτή την «ένεση», εκτιμάται ότι ο ΕΛΑΠΕ θα καταστεί εκ νέου ελλειμματικός κατά 92 εκατ. ευρώ το 2022 και κατά 51 εκατ. ευρώ το 2023. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο ΕΛΑΠΕ θα κλείσει φέτος με πλεόνασμα 11,07 εκατ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 263,76 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News