Green Economy Δευτέρα 22/03/2021, 20:45
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Βιώσιμες επενδύσεις και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

Βιώσιμες επενδύσεις και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να χαρακτηρίσει ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου ως βιώσιμες επενδύσεις, σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, από τη στιγμή που η αρχική της πρόταση να αποκλείσει τις μονάδες αυτές από την «πράσινη ετικέτα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κάποιες χώρες μέλη. 

Η νέα πρόταση της Επιτροπής, που κοινοποιήθηκε στις χώρες της ΕΕ το Σάββατο, θα ταξινομήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ως πράσινη επένδυση, εάν πληρούνται κάποιοι αυστηροί όροι ως προς τις εκπομπές καυσίμων και παραμείνουν οι μονάδες αυτές σε λειτουργία έως το 2025.

Η πρόταση της Ε.Ε. για τις συγκεκριμένες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο εντάσσεται στο πλαίσιο του Κανονισμού περί Βιώσιμης Ταξινομίας, που ορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να χαρακτηρίζονται στην Ευρώπη ως βιώσιμες επενδύσεις απο το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν έχει αρνηθεί οιοδήποτε σχόλιο επί των προτάσεων αυτών γνωστοποιώντας μόνο ότι θα έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο κανονισμών για την βιώσιμη χρηματοδότηση έως τον Απρίλιο. 

Στόχος της Ε.Ε. είναι να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια σε φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο της για μείωση των εκπομπών ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Το φυσικό αέριο, που είναι βεβαίως ορυκτό καύσιμο, εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου το ήμισυ των εκπομπών ρύπων που απελευθερώνει ο άνθρακας όταν καίγεται σε μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Γερμανία, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο στην προσπάθειά τους να μειωσουν τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Μία ομάδα από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, άσκησαν πιέσεις στην Κομισιόν να συμπεριλάβει στον «πράσινο χαρακτηρισμό» της και τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, θέτοντάς τους κάποια συγκεκριμένα όρια που θα πρέπει να τηρούν. Από την άλλη πλευρά, χώρες, μεταξύ των οποίων Δανία και Ισπανία, προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες να μην υπαναχωρήσει του αρχικού της σχεδίου χωρίς ωστόσο να εισακουστούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News