Green Economy Πέμπτη 18/03/2021, 15:34
GREEN ECONOMY

Πού λένε το νερό «νεράκι»; Η θετική έκπληξη της Αθήνας

Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής

Πού λένε το νερό «νεράκι»; Η θετική έκπληξη της Αθήνας

Σε ποια πόλη λένε το νερό «νεράκι»; Σ’ αυτό το ερώτημα σπεύδει να απαντήσει η τουριστική εταιρεία Holidu, η οποία αναζήτησε την υψηλότερη τιμή πώλησης ενός μπουκαλιού εμφιαλωμένου νερού 500 ml σε 120 διαφορετικές πόλεις.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η ακριβότερη πόλη για να πιεις νερό είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, δηλαδή το Όσλο, όπου η τιμή πώλησης είναι σχεδόν τριπλάσια του μέσου όρου των υπόλοιπων 119 πόλεων.

Η πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας συμπληρώνεται από το Τελ Αβίβ (Ισραήλ), τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), την Στοκχόλμη (Σουηδία) και το Ελσίνκι (Φινλανδία). Ατλάντα (ΗΠΑ), Βηρυτός (Λίβανος), Σαντιάγκο (Χιλή), Νέα Ορλεάνη (ΗΠΑ) και Βιρτζίνια (ΗΠΑ) ολοκληρώνουν το «top-10».

Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής

Η Κλιματική Αλλαγή, όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος κατανάλωσης νερού, καθώς επηρεάζει άμεσα τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την ποσότητα.

Άλλωστε, αυτή την στιγμή, συνολικά 2,2 δισ. άνθρωποι σ’ όλο τον πλανήτη εξακολουθούν να στερούνται ασφαλούς πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη, με τις προβλέψεις να αναμένουν εκτίναξη του παγκόσμιου τζίρου στα 307,6 δισ. ευρώ έως το 2025.

Η πρωτιά της Αθήνας

Στην έρευνα της Holidu συγκαταλέγονται και οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα εμφιαλωμένου νερού, με την Αθήνα να κάνει την «έκπληξη» και να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθεί το Μόντρεαλ του Καναδά και η Ρώμη της Ιταλίας.

Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα, σε όρους ποιότητας, «πετυχαίνει» επίδοση 94,2% όσον αφορά το εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά όσον αφορά το τρεχούμενο νερό, η ποιότητα του οποίου αξιολογείται με 34,5%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News