Green Economy Σάββατο 27/02/2021, 14:13
«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φ/Β πάρκο 108 MW για τις ενεργειακές ανάγκες των δήμων Δυτικής Ελλάδας

Φ/Β πάρκο 108 MW για τις ενεργειακές ανάγκες των δήμων Δυτικής Ελλάδας

Την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκτασης 1.300 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής κοινότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Είχε προηγηθεί, εξάλλου, αντίστοιχο αίτημα από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει ως βασική επιδίωξη την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των δήμων και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) της Δυτικής Ελλάδας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι μεγέθους των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός του φιλόδοξου project θα κυμαίνεται σε 90 εκατ. ευρώ.

«Ολοκληρώνουμε εμπροσθοβαρώς, πολύ πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία, την απεξάρτησή μας από καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πολιτικές, όπως τη λιγνιτική παραγωγή» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός.

Τόνισε δε, ότι «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών, ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους».

«Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και την εκμετάλλευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες φορέων ή και πολιτών να γίνουν παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ, θα επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονόμηση των ΟΕΒ και των δήμων» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης.

Και κατέληξε: «Πρόκειται για ένα σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους Δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μία νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News