GREEN ECONOMY

ΔΕΔΑ: Πώς θα έρθει το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

Σε τρία βήματα  ο σχεδιασμός- Άμεσα η έναρξη των εργασιών κατασκευής 

ΔΕΔΑ: Πώς θα έρθει το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία

Την έναρξη των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  σηματοδοτεί η απόφαση για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020  του έργου ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικό και τους Μανιακούς, έργο προϋπολογισμού 22,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» η ΔΕΔΑ θα αποστείλει άμεσα τα Τεύχη Δημοπράτησης στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, με την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών να τοποθετείται μέσα στο καλοκαίρι και την ολοκλήρωσή τους μέσα στο 2023.

Προβλέπεται συγκεκριμένα η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 138 χλμ, δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 15 χλμ. και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου. Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω εξόδου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ στη θέση Πορειά. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί από την ΔΕΔΑ το δίκτυο Μέσης Πίεσης που θα τροφοδοτήσει την Καστοριά, το Μανιάκι και το Αργος Ορεστικό. Τα Γρεβενά θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) που θα παραλαμβάνεται από τον σταθμό συμπίεσης που θα κατασκευάσει επίσης ο ΔΕΣΦΑ στην θέση Πορειά. Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ κάνει λόγο για 3.000 περίπου συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (βιομηχανικών, εμπορικών, οικιακών) έως το 2024.

Το δεύτερο «βήμα» της ΔΕΔΑ στη Δυτική Μακεδονία θα έχει ως επίκεντρο την πόλη της Φλώρινας όπου, θα αναπτυχθούν υποδομές φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων, ενώ θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο και η βιομηχανική περιοχή της πόλης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 21,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους. Το project αυτό είναι ενταγμένο στον ευρύτερο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, με δεδομένο ότι «πάγωσε» το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας -που ήταν συνδεδεμένο με τη λειτουργία του λιγνιτικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μελίτη που θα αποσυρθεί το 2023 σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό . Οι ανάγκες θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της Φλώρινας θα καλυφθούν από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει η ΔΕΔΑ.

Tέλος, στο τέλος του 2021 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στις περιφερειακές πόλεις γύρω από την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, έργο προϋπολογισμού 16,4 εκατ. ευρώ, που επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η τέταρτη Περιφέρεια στην οποία «φέρνει» το φυσικό αέριο η ΔΕΔΑ, μετά την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα, όπου τα έργα για τα δίκτυα διανομής θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στην άνοιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023,  όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες από το βήμα το συνεδρίου Athens Energy Dialogues o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας, προσθέτοντας ότι οι επόμενες Περιφέρειες που «παίρνουν σειρά» είναι αυτές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας. Το πενταετές πρόγραμμα αναπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025 προβλέπει την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της Ελλάδας, με τη δημιουργία δικτύων διανομής μήκους 1.860 χιλιομέτρων και τη σύνδεση τουλάχιστον 68.000 νέων καταναλωτών σε αυτά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News