Green Economy Δευτέρα 22/02/2021, 18:30
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για πρώτη φορά τάνκερ διασχίζει τον Αρκτικό Ωκεανό αυτή την εποχή

Για πρώτη φορά τάνκερ διασχίζει τον Αρκτικό Ωκεανό αυτή την εποχή

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για τα επίπεδα του πάγου στον Αρκτικό Κύκλο, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία ένα τάνκερ κατάφερε, με τη βοήθεια παγοθραυστικού, να διασχίσει τον αρκτικό ωκεανό για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ο λόγος για το πετρελαιοφόρο Christophe de Margerie, το οποίο -συνοδευόμενο από το πυρηνικό παγοθραυστικό 50 Let Pobedy- κατάφερε να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της Βόρειας Θάλασσας.

Και η μετάβαση, η οποία ελαβε χώρα τον Ιανουάριο, αλλά και η επιστροφή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, αποτέλεσαν ρεκόρ για την εποχή, καθώς για πρώτη φορά ένα πλοίο κατορθώνει να διασχίσει τον αρκτικό κύκλο αυτή την περίοδο.

Αν και για τους Ρώσους -και μερικές ακόμη χώρες- αυτό το επίτευμα θεωρείται καλός οιωνός για το μέλλον, καθώς εξοικονομούν και χρόνο και χρήμα, η είδηση εκπέμπει «sos» για τον πλανήτη, ο οποίος φαίνεται να απειλείται από την Κλιματική Αλλαγή και την υπερθέρμανση.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αρκτική θερμαίνεται με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η έκταση, η οποία καλύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου από πάγους, είναι η μικρότερη όλων των εποχών.

Προς επίρρωση, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η τρέχουσα κάλυψη του πάγου είναι κατά 7% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 40 ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News