GREEN ECONOMY

Η επόμενη ημέρα για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο σχεδιασμός μετά τη «Μήδεια» και την πρώτη «πράξη» της ιδιωτικοποίησης- Η πορεία των κρίσιμων επενδύσεων

Η επόμενη ημέρα για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η κακοκαιρία «Μήδεια» και τα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (τα τελευταία αποκαταστάθηκαν χθες, σχεδόν μια εβδομάδα από την έναρξη του φαινομένου), δεν βραχυκύκλωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή, κατά την πρώτη φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

11 σχήματα εμφανίστηκαν στη γραμμή αφετηρίας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μητρικής ΔΕΗ, σε έναν μήνα περίπου από σήμερα θα ανακοινωθούν τα ονόματα εκείνων που θα περάσουν επιτυχώς τη διαδικασία αξιολόγησης, στη βάση των κριτηρίων που τέθηκαν στην προκήρυξη.

Οι «επιτυχόντες» της πρώτης φάσης θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με τα οικονομικο-τεχνικά στοιχεία  του ΔΕΔΔΗΕ (που ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες), θα υπάρξουν συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και του Διαχειριστή και εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται προς τα μέσα Ιουλίου. «Δεν υπάρχει ωστόσο βιασύνη», υπογραμμίζεται από πηγές της ΔΕΗ, καθώς προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα και το ενδεδειγμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του προτιμητέου υποψηφίου. Εν τω μεταξύ, αναμένεται να επιλυθούν και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές-κανονιστικές εκκρεμότητες.

Οι στοχευμένες υπογειοποιήσεις και οι έξυπνοι μετρητές

Παράλληλα με τον σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση «τρέχει» και η υλοποίηση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 2,3 δις. Ευρώ, με τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση, την ψηφιοποίηση και την θωράκιση του Δικτύου Διανομής από ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως οι στοχευμένες υπογειοποιήσεις) που ήρθαν στο προσκήνιο ελέω «Μήδειας», να έχουν ξεκινήσει σε προγενέστερο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ είχε κατατεθεί εδώ και μήνες ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπογειοποιήσεων εναερίων γραμμών διανομής ρεύματος, με έμφαση σε Πεντέλη, Πάρνηθα και τα Βόρεια

Προάστια της Αττικής (στις περιοχές δηλαδή που χτύπησε με μεγαλύτερη ένταση η «Μήδεια»), σε παραδοσιακούς οικισμούς με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και σε κρίσιμες οδεύσεις που διέρχονται μέσα από δάση. Για το πρόγραμμα αυτό –κατά τις ίδιες πληροφορίες- είχε ζητηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που έκανε λόγο για κονδύλι 200 εκατ. Ευρώ. Χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλωστε, προσδοκάται και για το project που δεσπόζει μεταξύ των στρατηγικών έργων που κατέχουν πρωταγωνιστική θέση στο business plan του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο λόγος για τους «έξυπνους μετρητές» για τους πελάτες της Χαμηλής Τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά ρολόγια. Πρόκειται έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ που είχε δρομολογηθεί σχεδόν μια δεκαετία πριν και «κόλλησε» στις δικαστικές προσφυγές των ενδιαφερόμενων αναδόχων και τώρα ξαναμπαίνει στις ράγες. Όπως πληροφορείται το MR, αυτή τη στιγμή επικαιροποιούνται ο προδιαγραφές για τους έξυπνους μετρητές και τα συστήματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη κόστους-οφέλους (CBA).

«Είναι έργο κομβικό για το Δίκτυο Διανομής, καθώς θα οδηγήσει σε μεγάλη επιτάχυνση του εντοπισμού των βλαβών και κατ’ επέκταση της αποκατάστασής τους και της εκτίμησης της ζημιάς», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Την ίδια στιγμή, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης –εντός χρονοδιαγράμματος- του έργου εκσυγχρονισμού του Κέντρου Ελέγχου Δικτύου Αττική μέσα στο 2020, ωριμάζουν σειρά σημαντικών έργων, όπως το νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών (που συμβασιοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους), η ανάπτυξη συστημάτων εποπτείας και διαχείρισης της παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμού στα δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώθηκαν στα 171 εκατ. Ευρώ (αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το 2019) και αναμένεται να υπερβούν τα 300 εκατ. Ευρώ φέτος –σηματοδοτώντας την αντιστροφή της πτωτικής πορείας των τελευταίων ετών εν μέσω οικονομικής κρίσης-, ενώ δρομολογούνται και 664 προσλήψεις τους επόμενους μήνες, που «απαντούν» στην ανάγκη ενίσχυσης  του ανθρωπίνου δυναμικού του Διαχειριστή.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News