Green Economy Παρασκευή 19/02/2021, 13:53
GREEN ECONOMY

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα 

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα 

Τέσσερις μήνες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρσιού και μόλις 30 ημέρες αφότου ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν καθήκοντα προέδρου, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιστρέφει στην παγκόσμια συμφωνία για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος για το κλίμα Τζον Κέρι, θα συμμετάσχει σήμερα σε διαδικτυακές συνομιλίες,  παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες και εκπροσώπων στον ΟΗΕ από την Ιταλία και ο Ηνωμένο Βασίλειο, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει επίσημα την επιστροφή της χώρα του στη πολύκροτη το τελευταίο διάστημα συμφωνία.

Από την υπογραφή της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το 2015 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, 200 χώρες έχουν εισχωρήσει σε αυτήν και καμία πλην των ΗΠΑ δεν έχει αποχωρήσει. 

Η είδηση αυτή σκόρπισε άκρατο ενθουσιασμό στους επιστημονικούς και διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι και χαιρέτησαν την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να βάλει τη χώρα του σε πορεία για μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους έως το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κέρι μαζί τη σύμβουλο του Δημοκρατικού προέδρου για το κλίμα Τζίνα ΜακΚάρθι, καταρτίζουν ήδη σχέδια για ρυθμίσεις και κίνητρα, προς τη μετάβαση σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. 

Παρά την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού, οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ο δρόμος προς την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση μόνο εύκολος δεν θα είναι. Οι στόχοι που έχει θέσει ο Τζο Μπάιντεν συναντά αντιδράσεις ειδικότερα από τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μερίδα αξιωματούχων που κάνουν λόγο για αστάθεια αναφορικά με τη χάραξη πολιτικής του Λευκού Οίκου. 

Από τη μεριά της η επιστημονική κοινότητα εκπέμπει σήματα κινδύνου για πολλά χρόνια, προειδοποιώντας ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι θα πρέπει να έχουν περιορισθεί κατά το ήμισυ από τα τωρινά επίπεδα, έως το 2030.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News