Green Economy Δευτέρα 15/02/2021, 13:46
GREEN ECONOMY

Και οι τσιμεντοβιομηχανίες στρέφονται στο πράσινο υδρογόνο

Και οι τσιμεντοβιομηχανίες στρέφονται στο πράσινο υδρογόνο

Θυγατρική εταιρεία του κολοσσού των τσιμέντων HeidelbergCement συνεργάζεται με ερευνητές του Swansea University προκειμένου να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει μία μονάδα πράσινου υδρογόνου στη Βρετανία. Η συνεργασία είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πώς οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε διαδικασίες εντάσεως ενέργειας αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους μειώνοντα ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων. 

Σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα το Swansea University είπε ότι η μονάδα πράσινου υδρογόνου- η οποία στεγάζεται μέσα σε ένα κοντέινερ μεταφορών- έχει εγκατασταθεί σε εργοστάσιο GGBS. O όρος GGBS αναφέρεται σε κοκκοποιημένη σκωρία υψικαμένου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του τσιμέντου στην παραγωγή σκυροδέματος. 

Ο αντίκτυπος της παραγωγής τσιμέντου στο περιβάλλον είναι σοβαρός. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 από το Chatham House περισσότεροι από 4 δισ. μετρικοί τόνοι τσιμέντου παράγονται ετησίως. Αυτή η παραγωγή αντιστοιχεί σε περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίο του άνθρακα. 

Την περασμένη εβδομάδα επίσης η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του κόσμου, η LafargeHolcim, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος σε μία συνεργασία για να «εξερευνήσει την ανάπτυξη» λύσεων σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η έρευνά της θα γίνει σε εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με τη βοήθεια τεχνολογίας από την Schlumberger New Energy. 

Πηγή: CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News