Green Economy Δευτέρα 15/02/2021, 12:07
GREEN ECONOMY

Μπιλ Γκέιτς: Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, η πανδημία είναι πανεύκολη

Μπιλ Γκέιτς: Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, η πανδημία είναι πανεύκολη

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι «το πιο εκπληκτικό πράγμα που θα έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα», λέει ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Μπροστά σε αυτό το στόχο, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι «πολύ, πολύ εύκολη», προσθέτει.

Με αφορμή το νέο του βιβλίο,  «How to Avoid a Climate Disaster», ο Γκέιτς είπε στο BBC ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά την έκταση της πρόκλησης. «Δεν έχουμε κάνει ποτέ μία μετάβαση σαν και αυτή που λέμε ότι πρέπει να γίνει τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο για αυτό», εξήγησε.

Και τόνισε ότι αυτή η πρόκληση συνοψίζεται σε δύο αριθμούς: 51 δισεκατομμύρια και μηδέν. Γιατί 51 δισεκατομμύρια είναι οι τόνοι των ρύπων που συνήθως εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα της γης κάθε χρόνο και μηδέν είναι εκεί που πρέπει να φτάσουμε.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια), μπορούν να μας βοηθήσουν στο να γίνει η ηλεκτρική ενέργεια πράσινη, όμως όπως εξηγεί ο Γκέιτς, αυτό ισοδυναμεί σε λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών ρύπων.

Το υπόλοιπο 70% που πρέπει να «καθαρίσει» είναι η παραγωγή χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, τα συστήματα μεταφοράς και πολλά ακόμα.

Για αυτό και ο Μπιλ Γκέιτς τονίζει ότι απαιτείται μία προσπάθεια καινοτομίας σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις, λέει.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι χρήστες δεν πληρώνουν το παραμικρό για τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον, όταν μολύνουν με το αυτοκίνητό τους ή με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν στο σπίτι τους. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπεις τον πόνο που προκαλείς καθώς εκπέμπεις διοξείδιο του άνθρακα», σημειώνει ο Γκέιτς. Για αυτό και θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν.  «Πρέπει να έχουμε σημάδια σε επίπεδο τιμών ώστε να πούμε στον ιδιωτικό τομέα ότι θέλουμε πράσινα προϊόντα», τονίζει.

Οι πολίτες πρέπει να απαιτούν από τις κυβερνήσεις να κάνουν το σωστό και να χρησιμοποιούν τη φωνή τους, ως καταναλωτών, για να επιβάλουν το ίδιο και στις επιχειρήσεις. «Εάν αγοράζεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα χάμπουργκερ με υποκατάστατο κρέατος, μία ηλεκτρική αντλία θερμότητας για το σπίτι σου, βοηθάς να αυξηθεί η παραγωγή των προϊόντων αυτών και άρα βοηθάς να μειωθούν οι τιμές τους, εξηγεί.

Τι απαντά για τα ιδιωτικά τζετ

Όσο για τον ίδιο, εξακολουθεί να απολαμβάνει τις πολυτέλειες του lifestyle ενός δισεκατομμυριούχου, όπως τα ιδιωτικά τζετ. Πώς το δικαιολογεί;             

Επιμένει τα αεροπλάνα που χρησιμοποιεί να κινούνται με βιοκαύσιμα. «Πληρώνω τρεις φορές περισσότερο για τα αεροπορικά μου καύσιμα, ξέρετε, πάνω από 7 εκατ. δολάρια το χρόνο», εξηγεί. Και άλλωστε, προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι το να ξεφορτωθούμε τις πτήσεις θα ήταν λογικό. Αυτού του είδους η τεχνική της ωμής δύναμης δεν θα μας φέρει στο στόχο». Η απάντηση πρέπει να είναι κάποιο είδος καυσίμου που δεν θα κοστίζει περισσότερο αλλά θα έχει μηδενικές εκπομπές.

Τι λέει για τις θεωρίες συνομωσίας

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει μπει στο στόχαστρο όσο διαδίδουν θεωρίες συνομωσίας, οι οποίοι τον έχουν κατηγορήσει για τα πάντα: Από το ότι δημιούργησε τον κορωνοϊό σε ένα εργαστήριο ως μέρος του σχεδίου της ελίτ να μειώσει τον πληθυσμό του πλανήτη,  έως το ότι χρησιμοποιεί τα εμβόλια για να εμφυτεύσει μικροτσιπ στους ανθρώπους, για να τους παρακολουθεί και να τους ελέγχει.  

Όταν τον ρωτούν σχετικά, γελά. «Γιατί να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους; Ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει και τόσο το πού πηγαίνουν οι άνθρωποι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News