Green Economy Δευτέρα 8/02/2021, 16:43
GREEN ECONOMY

Πρωτιά της Νορβηγίας στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Ξεπέρασε τη Γαλλία

Πρωτιά της Νορβηγίας στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Στο εξωτερικό προώθησε η Νορβηγία το 1/5 της παραγομενης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να καταστεί ο νούμερο «1» εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη, υπερσκελίζοντας τη Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την εκρηκτική άνοδο της παραγωγής στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία «ανέβασαν» ρυθμούς προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπερχείλισης φραγμάτων, ως αποτέλεσμα του ασυνήθιστα βροχερού β’ εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, στα οποία παράγεται το μεγαλύτερος μέρος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας, κλήθηκαν να διαχειριστούν μια σειρά προβλημάτων -απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Πρωτιά της Νορβηγίας στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας-1

Αποτέλεσμα ήταν οι ενεργειακές εξαγωγές της Νορβηγίας να βρεθούν στο β’ εξάμηνο του 2020 στην πρώτη θέση με συνολικά 14 terawatt -έναντι 11,6 της Γαλλίας, 10,1 της Σουηδίας και 9,3 της Γερμανίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πρωτιά της Νορβηγίας επιτεύχθηκε σε μια περίοδο αυξημένων εγχώριων αναγκών, καθώς ολοένα και περισσότεροι τομείς της οικονομίας στρέφονται προς την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε εκατομμύρια Νορβηγοί καταναλώνουν ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όσο 10 εκατομμύρια Σουηδοί.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News