GREEN ECONOMY

Γιατί η RWE ζητά 2 δισ. ευρώ από την ολλανδική κυβέρνηση

Γιατί η RWE ζητά 2 δισ. ευρώ από την ολλανδική κυβέρνηση

Στην Ελλάδα, η γερμανική RWE αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού για την μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας –μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ για από κοινού ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων που αναμένεται  να υπογραφεί εντός του μήνα. Στην Ολλανδία, όμως, η εταιρεία ζητά αποζημίωση από την κυβέρνηση της χώρας, επειδή η τελευταία αποφάσισε να προχωρήσει πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση (ανατρέποντας τον σχεδιασμό του ομίλου για τις μονάδες που λειτουργεί εκεί), χωρίς να την αποζημιώσει. 

Έτσι, η RWE στρέφεται δικαστικά κατά της ολλανδικής κυβέρνησης, όπως  ανακοίνωσε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που λειτουργεί στους «κόλπους» της Παγκόσμιας Τράπεζας (Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών- ICSID) και σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικεί 2 δις. Ευρώ. Σε αντίθεση με τη γερμανική νομοθεσία που προβλέπει «επαρκή αποζημίωση» για τις εταιρείες που διαχειρίζονται ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εφόσον υποχρεούνται να σβήσουν τα φουγάρα τους προτού κλείσουν τον κύκλο ζωής τους,, η αντίστοιχη ολλανδική νομοθεσία δεν έχει τέτοιες πρόνοιες, κάτι που η RWE θεωρεί παράνομο.

Η Ολλανδία σχεδιάζει να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα το 2030 (8 χρόνια νωρίτερα από τη Γερμανία), κάτι που επηρεάζει τις δυο μονάδες που λειτουργεί στη χώρα η RWE. Μια από τις μονάδες που προβλέπεται να κλείσει (Eemshaeven) ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015 και κόστισε 2,5 δις. Ευρώ, κόστος που η γερμανική εταιρεία δεν θα μπορέσει να αποσβέσει πλήρως. Η RWE ισχυρίζεται μάλιστα ότι λίγα χρόνια πριν, η ολλανδική κυβέρνηση ενθάρρυνε την εν λόγω επένδυση.

Η ολλανδική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η δεκαετής μεταβατική περίοδος –που ξεκίνησε από την θέση σε ισχύ του νόμου περί απανθρακοποίησης το 2019-  δίνει στην RWE και τις άλλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής αρκετό χρόνο να μεταβούν σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτή η χρονική περίοδος επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να αποσβέσουν «εν μέρει» τις επενδύσεις τους σε ανθρακικές μονάδες, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας  Bas Van ‘t Wout  σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

Η RWE –μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στη Γερμανία- επιδιώκει να «πρασινίσει» την εικόνα της και στοχεύει να μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των δραστηριοτήτων της έως το 2040.  Στο πλαίσιο αυτό, όπως και η ΔΕΗ, προσδίδει αυξημένη έμφαση σε πράσινες τεχνολογίες και ενισχύει την θέση της στις ΑΠΕ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News