ΔΕΗ: Μία ακόμα κίνηση για την ενίσχυση του πράσινου χαρτοφυλακίου
Σε ακόμη μία στρατηγική κίνηση ενίσχυσης του πράσινου χαρτοφυλακίου της και της στρατηγικής, σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων προχώρησε η ∆ΕΗ. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τη σύναψη συμφωνίας – πλαισίου συνεργασίας με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6 MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7 GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840 MW) και στην οποία η ∆ΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, είχαν προηγηθεί η συμφωνία με τη Metlen για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων έως 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, τα οποία θα αποκτώνται σταδιακά από τη ∆ΕΗ όταν ολοκληρώνεται η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας, και η συμφωνία με την Intrakat, η οποία περιλαμβάνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 75 αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1,6 GW.
Μεταξύ των στρατηγικών συνεργασιών της ∆ΕΗ ξεχωρίζουν επίσης αυτές με τη RWE για την κατασκευή συνολικά 940 MW φωτοβολταϊκών στην περιοχή του Αμυνταίου και με τη Motor Oil για την ανάπτυξη 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW.
Σύμφωνα με το business plan της ∆ΕΗ, το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW, αντιπροσωπεύοντας το 68% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου.
Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, τα 66,6 MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο όμιλος ∆ΕΗ αφορούν δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3 MW που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και στη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3 MW σε λειτουργία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ∆ΕΗ, η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (Enterprise Value) 111 εκατ. ή σε 7,2x EV/EBITDA.
Η ∆ΕΗ θα αποκτήσει επίσης έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1,7 GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα 106 εκατ., τα οποία και θα αναπτύξει περαιτέρω με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.
Τέλος, η ∆ΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης έναντι 27 εκατ., και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ∆ΕΠΑ Εμπορίας. Για την εν λόγω συμφωνία η ∆ΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, θα καταβάλει ποσό ύψους 106 εκατ. σε μετρητά και ποσό ύψους 70 εκατ. σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης 12,21, η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους.
«Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ∆ΕΗ στην εγχώρια αγορά, που στηρίζεται στη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και στην αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ∆ΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ∆ΕΗ ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας εξαγοράς του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Macquarie στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ∆ΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ∆ΕΗ θα ανέλθει σε 5,3 GW.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Εξαγοράζει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου & Σαμαρά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News