Ηλεκτρική διασύνδεση: Η ΡΑΕΚ πέρασε τις αλλαγές που είχε ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ
Τις αλλαγές που είχε ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ ενέκρινε και επισήμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στη σημερινή συνεδρίασή της, έπειτα και από την χθεσινή, επί της αρχής πολιτική συμφωνία μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές:
– Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.
– Επίσης, παρατείνεται για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στον φορέα υλοποίησης.
Άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (CBCA) θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη γενικότερη αίσθηση που επικρατούσε χθες στην Αθήνα ότι η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο για την οριστική απεμπλοκή του έργου.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κύπρου, «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη». Οι δύο ηγέτες, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες».
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ουσιώδες αυτής της δέσμευσης του Κυπρίου προέδρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι «επιβεβαιώνεται η ωφελιμότητα του έργου και δεν τίθεται πλέον η αξιολόγησή της ως προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου». Η μελέτη της δέουσας επιμέλειας, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της Προεδρίας, θεωρείται εύλογη προϋπόθεση για την ελληνική πλευρά και δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
Κατόπιν τούτων, η ελληνική πλευρά περίμενε με αγωνία τις σημερινές αποφάσεις της ΡΑΕΚ που θα επικύρωναν τα ανοιχτά ζητήματα στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου
Ηλεκτρική διασύνδεση: Προβληματίζουν τα ψιλά γράμματα του κυπριακού «ναι»
Ένα εμπόδιο λιγότερο στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου: Πράσινο φως από Λευκωσία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News