Green Economy Παρασκευή 20/09/2024, 07:29
GREEN ECONOMY

Πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη  για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Σε μία επί της αρχής πολιτική συμφωνία, η τήρηση της οποίας θα κριθεί από το κατά πόσον θα αποτυπωθεί και γραπτώς σήμερα στις ρυθμιστικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), κατέληξαν χθες στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Κύπρου, «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής ∆ημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη». Οι δύο ηγέτες, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες».

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ουσιώδες αυτής της δέσμευσης του Κυπρίου προέδρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι «επιβεβαιώνεται η ωφελιμότητα του έργου και δεν τίθεται πλέον η αξιολόγησή της ως προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου». Η μελέτη της δέουσας επιμέλειας, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της Προεδρίας, θεωρείται εύλογη προϋπόθεση για την ελληνική πλευρά και δεν προκαλεί καμία ανησυχία.

Η γενικότερη αίσθηση που επικρατούσε χθες στην Αθήνα ήταν ότι η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μητσοτάκη άνοιξε τον δρόμο για την οριστική απεμπλοκή του έργου. Απαντες ωστόσο, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, αναμένουν με αγωνία σήμερα τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε χθες στο Μαξίμου ο Κύπριος πρόεδρος, θα επικυρώνουν τα ανοιχτά ζητήματα στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

Προς επίρρωσιν αυτών των ανησυχιών, κυπριακά δημοσιεύματα χθες επανέφεραν το ζήτημα του επιμερισμού του κόστους κατά το ήμισυ μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του 1,94 δισ. ευρώ, που έθεσε αιφνιδιαστικά η κυπριακή πλευρά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης και που ανατρέπει τη συμφωνία διασυνοριακού επιμερισμού του κόστους (CBCA). «∆εν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο το CBCA θα τροποποιηθεί τελικά ή όχι για να ενσωματωθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50-50 στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1,94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του», αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη ΡΑΕΚ, η οποία θα πρέπει να τροποποιήσει τη ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε στις 2 Ιουλίου. Στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στην τηλεδιάσκεψη στις 2 Σεπτεμβρίου, η ΡΑΕΚ θα πρέπει να συμπεριλάβει στην απόφασή της:

1. Την έναρξη παραχώρησης στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) εσόδων προς κάλυψη δαπανών του κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

2. Τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.

Διαβάστε επίσης: 

Ηλεκτρική διασύνδεση: Προβληματίζουν τα ψιλά γράμματα του κυπριακού «ναι»

Ένα εμπόδιο λιγότερο στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου: Πράσινο φως από Λευκωσία

Πυρετός διαπραγματεύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News