Πετρέλαιο: Πτωτικά, καθώς τα σημάδια της αδύναμης ζήτησης υπερτερούν της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed
Το πετρέλαιο υποχώρησε σε μια ασταθή διαπραγμάτευση, καθώς τα σημάδια αδύναμης ζήτησης υπερίσχυσαν των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιλέξει μια πιο έντονη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.
Το West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διατηρήθηκε πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε περαιτέρω κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και η κατανάλωση καυσίμων αεριωθουμένων υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μείωσαν αργότερα τις απώλειες και μάλιστα πέρασαν για λίγο σε θετικό έδαφος μετά την κίνηση της Fed, προτού εξασθενήσουν και πάλι.
«Η απόφαση της Fed είναι μια αμυντική ενέργεια, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε πολύ καλά από την αγορά», δήλωσε ο Rohan Reddy, επικεφαλής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης και εταιρικής στρατηγικής της Global X Management. «Οι ευαίσθητοι στον πληθωρισμό θύλακες της αγοράς, όπως το πετρέλαιο, μπορεί να το αντιληφθούν αυτό ως αδυναμία της ζήτησης. Θα περίμενα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμαίνονταν σε ένα εύρος τιμών μέχρι η αγορά να καταλάβει τις επιπτώσεις στη ζήτηση».
Το πετρέλαιο είχε αυξηθεί στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω των διαταραχών της προσφοράς στη Λιβύη και στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, καθώς και των αυξημένων στοιχημάτων ότι η Fed θα είναι πιο επιθετική στη μείωση των επιτοκίων.
Στη Μέση Ανατολή, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσε μια επίθεση στο Λίβανο με εκρηκτικούς βομβητές, η οποία άφησε πίσω της αρκετούς νεκρούς και τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους. Ο Λίβανος επλήγη από νέο κύμα εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων, την Τετάρτη.
Παρ’ όλα αυτά, το αργό παραμένει αισθητά χαμηλότερα αυτό το τρίμηνο, αντανακλώντας τις δυσοίωνες προοπτικές ζήτησης από την Κίνα και τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να αποκαταστήσει τελικά μέρος της διακοπείσας παραγωγής. Η ισχνή κατανάλωση έχει οδηγήσει ορισμένα διυλιστήρια στην Ευρώπη σε μείωση των ρυθμών επεξεργασίας. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους οδήγησαν στην πτώχευση δύο μικρών μονάδων.
«Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς αύξησης της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Rob Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors. «Και το πού θα πάει αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».
Το WTI για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 70,91 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και το Brent για διακανονισμό Νοεμβρίου είχε μικρή μεταβολή στα 73,65 δολάρια το βαρέλι.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News