Green Economy Τρίτη 26/01/2021, 18:36
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Η ελληνική εταιρεία που συμμετέχει στο project «πράσινων» μπαταριών της Ευρώπης

Στόχος η κατασκευή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα Ι.Χ.

Η ελληνική εταιρεία που συμμετέχει στο project «πράσινων» μπαταριών της Ευρώπης

Την παροχή κρατικής βοήθειας σε διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, ανάμεσα στις οποίες η Tesla και η BMW, με στόχο την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα Ι.Χ., ενέκρινε η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια μείωσης των εισαγωγών μπαταριών από την Κίνα.

Η κρατική χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο εξ ολοκλήρου θα χορηγηθεί στο project «Καινοτόμα Ευρωπαϊκή Μπαταρία», το οποίο ξεκίνησε το 2017, με βασική επιδίωξη την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Κομισιόν έχει εγκρίνει το σύνολο του project. Η χρηματοδότηση της κάθε εταιρείας ξεχωριστά θα αποτελέσει το επόμενο βήμα» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, χαιρετίζοντας την σχετική εξέλιξη.

Το project αναμένεται να διαρκέσει έως το 2028 και σ’ αυτό συμμετέχουν η Tesla, η BMW και ακόμη 42 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική Sunlight Systems του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Στο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν μέρος, επίσης, οι Fiat Chrysler Automobiles, Arkema, Borealis, Solvay και Enel X.

Αυτή την στιγμή, η Κίνα διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, βασικού συστατικού για την κατασκευή αποτελεσματικών μπαταριών. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο να καταστεί αυτάρκης στην παραγωγή μπαταριών έως το 2025.

Πέραν των κρατικών στηρίξεων, το project φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, αξίας 9 δισ. δολαρίων.

Ποια είναι η SunLight

Η Σύστημα SUNLIGHT ΑΒΕΕ, μέλος του Ομίλου Olympia, ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές βιομηχανικές και προηγμένης τεχνολογίας. Διανύοντας την τρίτη δεκαετία ανάπτυξης, η εταιρεία συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους παραγωγούς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο.

Με έδρα την Ελλάδα, όπου διατηρεί δύο μονάδες παραγωγής, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων και συνεργατών, σε παγκόσμια κλίμακα, εξάγοντας το 92% της παραγωγής σε περισσότερες από 100 χώρες.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Ρούμπεν Μπουρλάς, ενώ χρέη διευθύνοντος συμβούλου εκτελεί ο Λάμπρος Μπίσαλας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News