Green Economy Τετάρτη 20/01/2021, 14:04
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με γοργούς ρυθμούς η μετάβαση στο υδρογόνο

Νέα επένδυση από την Orsted A/S

Με γοργούς ρυθμούς η μετάβαση στο υδρογόνο

Ολοένα και μεγαλύτερη γίνεται η διείσδυση του ενεργειακού κλάδου στον πολλά υποσχόμενο και ραγδαίως εξελισσόμενο τομέα του υγρογόνου, ο οποίος αρχίζει να αποκτά σημαντικό μερίδιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, η δανέζικη εταιρεία Orsted A/S, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών, ανακοίνωσε την απόφαση δημιουργίας του πρώτου project για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό του κλάδου, ο οποίος έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η παραγωγή υδρογόνου από ηλιακή ή αιολική ενέργεια, θεωρείται αναγκαίο βήμα για τη μετάβαση σε μια οικονομία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, ενώ χαρακτηρίζεται ως κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του άνθρακα στους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών.

Η τεχνολογία του υδρογόνου βρίσκεται στο επίκεντρο και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., με τις επενδύσεις να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 470 δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.

«Βλέπουμε το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα υπόλοιπα βιώσιμα καύσιμα ως βασικούς πυλώνες για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2050» επεσήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της Orsted Offshore, Μάρτιν Νιέμπερτ.

Το project της δανέζικης εταιρείας θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 2 MW, μέσω της αξιοποίησης 1.000 κιλών υδρογόνου ημερησίως. Ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση, ύψους 34,6 εκατ. κορόνων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News