Ρεύμα: Πράσινο τιμολόγιο για την ευκολότερη σύγκριση τιμών – Η φόρμουλα
Τέσσερα διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος θα προσφέρουν από τις αρχές του 2024 οι πάροχοι στους καταναλωτές. Το πράσινο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους, με την τιμή χρέωσης να προκύπτει από μια ενιαία φόρμουλα, κάτι που θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα προσφέρονται επίσης κυμαινόμενα τιμολόγια με κίτρινη σήμανση, σταθερά τιμολόγια με μπλε σήμανση και δυναμικά τιμολόγια με πορτοκαλί σήμανση, που απευθύνονται μόνο σε καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή.
Στη βάση μιας σταθερής ονομαστικής τιμής που θα ορίζεται ελεύθερα από τον κάθε προμηθευτή και ενός μηχανισμού με δύο βασικούς συντελεστές που θα ενεργοποιείται όταν η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κινείται έξω από το άνω ή κάτω όριο που έχει θέσει ο ίδιος ο προμηθευτής θα προκύπτει η χρέωση προμήθειας του ειδικού πράσινου τιμολογίου, που θεσμοθετήθηκε με νόμο ως υποχρεωτικό για το σύνολο των παρόχων από τις αρχές του έτους.
Τη βασική φόρμουλα τιμολόγησης, που αναμένεται να πάρει τη μορφή υπουργικής απόφασης πιθανότατα και σήμερα, παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους του ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Η ονομαστική τιμή προμήθειας σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΝ θα είναι σταθερή για έξι μήνες, ενώ οι συντελεστές του μηχανισμού αναπροσαρμογής (ρήτρα) θα παραμένουν σταθεροί τουλάχιστον για τρεις μήνες και μπορούν να τροποποιηθούν μόνο κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της περιοδικότητας των αλλαγών των συντελεστών, καθώς η πλευρά των προμηθευτών πρότεινε δυνατότητα αλλαγής ανά μήνα αντί τριμήνου, με το επιχείρημα ότι το μικρότερο χρονικό διάστημα περιορίζει το ρίσκο και άρα τις τιμές, κάτι που ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει.
Η βασική τιμή προμήθειας μπορεί να είναι και μηδενική, οπότε σε αυτή την περίπτωση η χρέωση προμήθειας θα διαμορφώνεται αποκλειστικά βάσει του μηχανισμού διακύμανσης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του ένα συντελεστή προσαύξησης που επιλέγεται ελεύθερα από τον προμηθευτή και ένα δεύτερο συντελεστή που προκύπτει από τον πρώτο και τις τιμές χονδρεμπορικής των δύο προηγούμενων μηνών. Ο μηχανισμός διακύμανσης παραπέμπει σε ρήτρα αναπροσαρμογής, με τη διαφορά ότι όλοι οι συντελεστές είναι γνωστοί εκ των προτέρων στους καταναλωτές.
Το ειδικό τιμολόγιο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα αναπροσαρμόζεται ανά μήνα με βάση τον μηχανισμό διακύμανσης. Σε αυτό θα μεταφερθεί το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια σταθερής τιμής και όσους επιλέξουν να υπαχθούν σε άλλο τιμολόγιο που προσφέρουν οι προμηθευτές. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των τιμολογίων που θα διαθέσουν στην αγορά και τα οποία θα έχουν χρωματική σήμανση. Η τελική τιμή ρεύματος του ειδικού τιμολογίου θα ανακοινώνεται από τους προμηθευτές έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα.
Ολα τα τιμολόγια θα αποστέλλονται στην αρμόδια αρχή ΡΑΑΕΥ και θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να τα συγκρίνουν έως την 5η ημέρα κάθε μήνα. Το ειδικό τιμολόγιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, δύναται να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας ίση με 5 ευρώ ανά μήνα κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους οι προμηθευτές θα διαθέτουν στην αγορά, εκτός από το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο, κυμαινόμενα τιμολόγια με κίτρινη σήμανση, σταθερά τιμολόγια με μπλε σήμανση και δυναμικά τιμολόγια με πορτοκαλί σήμανση που απευθύνονται μόνο σε καταναλωτές οι οποίοι διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή.
Διαβάστε επίσης:
Ρεύμα: Πράσινα, μπλε, πορτοκαλί τιμολόγια – Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρεις κατηγορίες τιμολογίων από το 2024
Ρεύμα: Μέτρα στήριξης 22 εκατ. τον Οκτώβριο – Επιδότηση 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News