Green Economy Κυριακή 17/01/2021, 18:21
GREEN ECONOMY

Στροφή του Άμπου Ντάμπι από το πετρέλαιο στην παραγωγή υδρογόνου

Στροφή του Άμπου Ντάμπι από το πετρέλαιο στην παραγωγή υδρογόνου

Στην παραγωγή υδρογόνου από αυτή του πετρελαίου προτίθεται να μεταβεί το Άμπου Ντάμπι και υπό το πλαίσιο αυτό, τρεις από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν τα νέα αυτά σχέδια. 

Η Mubadala Investment, η Abu Dhabi National Oil και η ADQ σχημάτισαν μια κοινοπραξία για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η κοινοπραξία αυτή στη συνέχεια θα εμπορεύτεται το υδρογόνο στο εξωτερικό όπως και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ADQ.

Το Άμπου Ντάμπι δεν δεν είναι μόνο του σε αυτήν την προσπάθεια, από τη στιγμή που και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου επιδιώκουν να αναπτύξουν το υδρογόνο ως καύσιμο, δεδομένης της μετάβασης αρκετών χωρών από τη χρήση του αργού σε λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα. Πρόσφατα ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το Ριάντ επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογόνου στον κόσμο (είναι ήδη η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως).

Όπως και η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι παράγει φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για να παραχθεί το μπλε υδρογόνο. Επίσης μπορεί να αξιοποιήσει την άφθονη ηλιοφάνεια για να αναπτύξει μια παραλλαγή που ονομάζεται πράσινο υδρογόνο.

monneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News