Green Economy Πέμπτη 4/05/2023, 17:52
GREEN ECONOMY

HEPI: Πτώση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο

HEPI: Πτώση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση HEPI, η οποία καταγράφει την εξέλιξη των τιμών ενέργειας σε 33 χώρες της Ευρώπης.

HEPI: Πτώση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο-1

Η τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο συμπεριλαμβανομένων των φόρων διαμορφώθηκε στα 29,62 σεντ ανά κιλοβατώρα, καταγράφοντας πτώση 3% έναντι του Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ 13 ευρωπαϊκών χωρών που είδαν πτώση τον Απρίλιο, η οποία και αντανακλά τη συνολική αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου. Αντιθέτως ανοδικά κινήθηκε η τιμή σε τέσσερις χώρες (Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία και Γαλλία). Σημειώνεται πως η μέση τιμή του ρεύματος στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. ανήλθε στα 26,5 σεντς. Εξετάζοντας μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η τιμή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερα από το μέσο όρο των 30,19 σεντς.

Οικιακές τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένων των φόρων

HEPI: Πτώση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο-2

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 8,62 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 11,46 σεντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI, η τιμή του καυσίμου στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτωτική ήταν η τάση σε όλες τις χώρες λόγω της αποκλιμάκωσης των πιέσεων στη διεθνή αγορά.

Οικιακές τιμές φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένων των φόρων

HEPI: Πτώση στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο-3

Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση Μαΐου και Ιουνίου

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν για δύο μήνες αυτή τη φορά, ώστε να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ρεύματος: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση Μαΐου και Ιουνίου

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

Ενέργεια: Εύσημα και συστάσεις στην έκθεση του IEA για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News