Green Economy Σάββατο 15/04/2023, 18:19
GREEN ECONOMY

Φινλανδία: Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης

Φινλανδία: Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης, ο Olkiluoto 3 (OL3), ο οποίος βρίσκεται στη Φινλανδία, θα αρχίσει να παράγει κανονικά την Κυριακή, δήλωσε ο διαχειριστής του το Σάββατο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και η είδηση της έναρξης λειτουργίας του OL3 έρχεται τη στιγμή που η Γερμανία το Σάββατο ανακοίνωσε ότι κλείνει τους τρεις τελευταίους αντιδραστήρες που της απομένουν, ενώ η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν νέες επενδύσεις.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του OL3 Teollisuuden Voima (TVO), ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum FORTUM και σε κοινοπραξία ενεργειακών και βιομηχανικών εταιρειών, δήλωσε ότι η μονάδα αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Η κατασκευή του αντιδραστήρα ισχύος 1,6 γιγαβάτ (GW), του πρώτου νέου πυρηνικού σταθμού της Φινλανδίας εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες και του πρώτου στην Ευρώπη εδώ και 16 χρόνια, ξεκίνησε το 2005. Το εργοστάσιο επρόκειτο αρχικά να λειτουργήσει τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά αντιμετώπιση μία σειρά από τεχνικά προβλήματα.

Ο OL3 παρείχε για πρώτη φορά δοκιμαστική παραγωγή στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους όταν και αναμενόταν να αρχίσει την κανονική παραγωγή τέσσερις μήνες αργότερα, αλλά αντ’ αυτού υπέστη σειρά βλαβών και διακοπών που χρειάστηκαν μήνες για να αποκατασταθούν.

Ως αποτέλεσμα της εκκίνησης, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η Φινλανδία, η μόνη σκανδιναβική χώρα με μεγάλο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να αναμένει χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία τερματίστηκαν τον περασμένο Μάιο, όταν η ρωσική εταιρεία κοινής ωφέλειας Inter RAO δήλωσε ότι δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που πούλησε, συνέπεια του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Gazprom λίγο αργότερα τερμάτισε τις αποστολές φυσικού αερίου προς τη σκανδιναβική χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τέλος από σήμερα για την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία

Η Ουάσινγκτον σταματά να μοιράζεται με τη Ρωσία στοιχεία για τις πυρηνικές της δυνάμεις

Δύσκολη η απεξάρτηση της Ευρώπης από την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News